Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Adoptat de Parlament: Procuratura Anticorupție va investiga corupția la nivel înalt

24 noi. 2023,, 17:25   Politică
2190 0

Procuratura Anticorupție (PA) va investiga cazurile de corupție la nivel înalt. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 60 de deputați.

Proiectul de lege a fost elaborat de deputatul din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Igor Chiriac. Documentul prevede modificarea Codului de procedură penală, astfel încît Procuratura Anticorupție să fie abilitată să investigheze infracțiunile de corupție săvîrșite de funcționarii de nivel înalt. Mai exact, este vorba despre infracțiunile săvîrșite de persoanele al căror mod de numire sau de alegere este reglementat de Constituția Republicii Moldova sau care sînt învestite în funcție, prin numire sau alegere, de către Parlament, Președintele Republicii Moldova sau Guvern, excepție fiind primarii, viceprimarii și consilierii locali. Printre persoanele vizate de aceste modificări legislative sînt Președintele țării, deputați, miniștri, procurori, judecători, conducători ai autorităților administrative centrale sau ai instituțiilor subordonate Guvernului și Parlamentului etc.

Autorul documentului mai propune ca normele procedurale care reglementează competența organului de urmărire penală să intre în vigoare la data de 31 martie 2024. Între timp, vor fi suplinite funcțiile vacante de procurori și ofițeri de urmărire penală, iar PA va fi dotată cu mijloace tehnice care să permită investigarea cazurilor de corupție la nivel înalt.

1
0
1
4
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?