X 
Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 124
Transnistria stiri: 1410

Victor Stepaniuc: "Orice încercare de a modifica textul Constituției Republicii Moldova în afara procedurilor constituționale constituie o uzurpare a puterii"

14 iul. 07:30   Societate
3826 1

Orice tentativă de modificare a textului Constituției Republicii Moldova în afara procedurilor constituționale este ilegală și constituie o uzurpare a puterii și, prin urmare, este pasibilă de pedeapsă penală.

O astfel de opinie a exprimat cunoscutul politician și om de stat din Republica Moldova, doctor în istorie, fost deputat în Parlamentul RM de mai multe legislaturi, fost viceprim-ministru, membru al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, Victor Stepaniuc, relatează Noi.md.

Referindu-se la jubileul de 30 de ani a Constituției Republicii Moldova marcat în acest an, el a spus că Constituția Republicii Moldova, în mare parte, a trecut testul timpului.

Totodată, de-a lungul acestor 30 de ani au existat diverse încercări de amestec grosolan din partea politicienilor și a Curții Constituționale în textul Legii Supreme.

”În opinia mea, marea greșeală a clasei politice a fost faptul că textul Constituției nu a fost aprobat la un referendum constituțional popular. Cu regret, în ultimii ani am asistat la situații, în care textul Legii Supreme a fost modificat prin metode ilegale, neconstituționale. Astfel de acțiuni au o definiție foarte clară - uzurparea puterii...”, a spus Victor Stepaniuc.


El a recunoscut că nu susține ideea adoptării unei noi Constituții, dar crede că unele dintre articolele acesteia necesită interpretare de către comunitatea juridică a țării. În aceste scopuri, este necesară formarea unei Comisii Constituționale pe baza unui consens larg al forțelor politice, care să includă specialiști calificați. Această comisie, cu ¾ de voturi ale membrilor săi, trebuie să elaboreze amendamente și propuneri de modificare a articolelor problematice ale Constituției.

După cum a subliniat fostul deputat al Parlamentului, fostul viceprim-ministru, membrul Consiliului Institutului de Justiție Constituțională, dacă vorbim despre modificarea textului Legii Supreme, acestea trebuie să respecte prevederile Constituției, articolele 141-143, care arată foarte clar de la cine poate veni inițiativa de revizuire, limitele și procedura de modificare a Constituției.

”Orice tentativă de modificare a prevederilor Legii Supreme în afara procedurilor constituționale este ilegală, reprezintă o uzurpare a puterii și sper că va fi pedepsită penal. Un exemplu de astfel de modificare ilegală a Constituției este modificarea textului constituțional prin includerea Declarației de Independență în textul Constituției. Parlamentul sau poporul au votat la referendum astfel de modificări ale Legii Supreme? O altă șarlatanie în raport cu textul Constituției este modificarea ilegală a articolului 13, în care s-a încălcat procedura prevăzută la articolele 141-143 din Constituție. Cine urmărește acest lucru? Cine va răspunde?”, s-a întrebat el.

28
1
1
1
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?