X 
Arşiţa stiri: 192
Jocurile Olimpice stiri: 148
Transnistria stiri: 1414

Auditul Curții de Conturi la Ministerul Culturii: Ce nereguli au fost constatate

24 iul. 16:30   Societate
5 ore in urma 1273 0

Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a examinat Raportul auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Culturii încheiate la 31 decembrie 2023, notează Noi.md.

Potrivit CCRM, în anul 2023 Ministerul Culturii a administrat patrimoniu în valoare totală de 2,7 mld. lei.

În cadrul ședinței Curții, au fost abordate cele mai semnificative nereguli, care se conțin în proiectul Raportului de audit. Printre acestea se numără, bunăoară, faptul că nu au fost evaluate și contabilizate clădirile care fac parte din mănăstirile considerate monumente de istorie și cultură de importanță națională ocrotite de stat.

Totodată, Ministerul nu a contabilizat în valoare deplină valoarea bunurilor transmise în gestiune economică instituțiilor publice la autogestiune. Astfel, ministerul a contabilizat la contul „Acțiuni și alte forme de participare în capital în interiorul țării” suma de 633,1 mil. lei, deși, conform datelor evidenței contabile ale instituțiilor publice la autogestiune, acestea gestionează clădiri, terenuri, construcții speciale și construcții în curs de execuție în sumă totală de 993,2 mil. lei.

"În cadrul activităților de audit s-au identificat încă 8 terenuri cu suprafața totală de 3,77 ha în valoare de 11,8 mil. lei și 7 clădiri cu suprafața totală de 1705,6 m2 în valoare de 5,9 mil. lei necontabilizate de instituțiile publice la autogestiune, valoarea bunurilor constituind 1010,9 mil. lei", se mai arată în comunicatul CCRM.


Mai mult, nu au fost evaluate și contabilizate terenurile pe care se află mănăstirile care fac parte din monumente de istorie și cultură de importanță națională ocrotite de stat. Astfel, Complexul Monastic „Căpriana” este amplasat pe un teren cu suprafața de 3,4485 ha, iar Complexul Monastic „Curchi”, pe terenul cu suprafața de 55,2118 ha, prețul normativ al cărora constituie 137,9 mil. lei.

Curtea mai informează că Ministerul nu deține informația privind valoarea colecției de peste 60 000 de filme, inclusiv materialele lor primare de imagine și sunet, finanțate de la bugetul de stat sau de la bugetul unor instituții de stat, realizate pînă în anul 2011, care, conform cadrului normativ, urmează a fi păstrate de către Centrul Național al Cinematografiei, însă, de facto, patrimoniul național proprietate publică în domeniul cinematografiei este depozitat în mai multe instituții ale statului: Agenția Națională a Arhivelor, instituţie subordonată Ministerului Justiției, precum și la S.A. „Moldova Film” și S.A. „Moldcinema” fondator al cărora este Agenția Proprietății Publice și furnizorul public național de servicii media Compania „Teleradio – Moldova”.

Totodată, auditul a atenționat asupra lipsei unor prevederi și criterii exhaustive privind finanțarea organizațiilor teatral-concertistice. Astfel, deși, cadrul normativ prevede că modul de stabilire și de plată a subvențiilor de la bugetul de stat se aprobă de Guvern, acesta nu a fost aprobat pînă în prezent, pe parcursul mai multor ani, finanțarea organizațiilor teatral-concertistice, fiind efectuată în lipsa unor criterii prestabilite. În aceste condiții, organizațiile teatral-concertistice, în anul 2023, au beneficiat de finanțare în volum de 281,6 mil. lei, ceea ce constituie 43,2% din totalul cheltuielilor bugetului ministerului.

"Deși, în anul 2023, a fost elaborat un proiect al Regulamentului de finanțare a instituțiilor publice din domeniul teatral-concertistic subordonate Ministerului Culturii, care prevedea ca destinații de subvenționare: cheltuielile de personal de la 80% pînă la 100%, inclusiv contribuțiile de asigurări sociale 100%, precum și reabilitarea infrastructurii prin efectuarea reparațiilor capitale și curente, acesta a primit aviz negativ din partea Ministerului Finanțelor. Astfel, urmează a fi întreprinse măsuri pentru elaborarea unui Regulament nou, ținînd cont de propunerile Ministerului Finanțelor".

În cadrul misiunii de audit realizate în anul precedent au fost înaintate 19 recomandări menite să contribuie la remedierea neconformităților constatate, însă doar 3 recomandări au fost implementate, 8 recomandări parțial implementate, iar 8 recomandări nu au fost implementate, nivelul de implementare a Hotărîrii CCRM din anul precedent fiind de 36,8%.

În acest sens, recomandările implementate parțial şi cele neimplementate au fost repetate în cadrul actualei misiuni de audit. Totodată, Curtea de Conturi a menționat că, pe parcursul misiunii de audit, Ministerul Culturii a remediat unele neconformități atestate, acțiunile de remediere au fost efectuate în anul curent și nu au avut efect asupra rapoartelor financiare consolidate încheiate la 31 decembrie 2023.

Redacția Noi.md a contactat pentru comentarii Serviciul de presă al Ministerului Culturii, reprezentanții căruia au promis să revină cu o poziție.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав