X 
Cutremure stiri: 508

Republica Moldova a rămas practic fără rachete antigrindină de rază lungă

19 apr. 2023,, 11:39   Societate
4148 0

Republica Moldova a rămas practic fără rachete antigrindină de rază lungă, care pot ținți norii periculoși la o înălțime de peste 12 kilometri.

În depozitele Serviciului Antigrindină au rămas doar cîteva proiectile cupărate acum trei ani din Rusia. Din cauza războiului din Ucraina, Chișinăul a reziliat contractul, iar un alt furnizor nu a fost găsit. Între timp, reprezentanții Serviciul Antigrindină anunță ca sînt pregătiți pentru noul sezon agricol care a început acum cîteva zile, transmite tvr.moldova.

„- Urmăriţi comanda. Azimus 130 şi Azimus 160. Cîte trei mici.
- Am înţeles. Azimus 130 şi Azimus 160. Cîte trei mici.”

Pe unul dintre dealurile din satul Trebujeni, raionul Orhei, sînt două lansatoare de rachete antigrindină. Fabricate în perioada sovietică, acestea sînt perfect funcţionale. Cei patru angajaţi ai postului sînt în toiul pregătirilor pentru noul sezon agricol care a început acum cîteva zile.


SIMION LISNIC, angajat, punctul de lansare a rachetelor Trebujeni: „Noi în tot anul trecem cursuri pregătitoare. Cîte o săptămînă facem lecţii la Călăraşi. Unde şi dăm şi examen la urmă.”

ROMAN POPESCU, comandatul punctului rachetar: „La noi sezonul începe cu asamblarea utilajului. A lansatoarelor instalarea, controlul şi mai apoi sînt aduse rachetele la puncte.”

Ca în anii precendenţi, Serviciul Antigrindină a început sezonul aşa-numitor fenomene climatice.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Fiecare punct de lansare a rachetelor din Republica Moldova a fost asigurat cu cîte 50 de proiectile. La Trebujeni, rachetele sînt depozitate în această boxă din metal. Accesul în interior e securizat, iar proiectilele se păstrează în condiții de maximă securitate.”

Cele 132 de puncte de lansare a rachetelor antigrindină din 24 de raioane au fost asigurate cu 7000 de rachete rămase de anul trecut. Majoritatea sînt de rază scurtă şi pot ţinti doar norii care se formează la o înălţime de pînă la şase kilometri. În depozite mai sînt şi 200 de proiectile ce pot combate fenomene periculoase la înălţimi de pînă la 12 kilometri. Pînă la războiul din Ucraina, Republica Moldova cumpăra aceste tipuri de proiectile din Federaţia Rusă. Acum, autorităţile sînt în căutarea altor furnizori. Guvernul a alocat în acest scop 20 de milioane de lei.

VASILE AGHENIE, director adjunct "Serviciul Antigrindină": „Am petrecut licitaţia internaţională şi nu a participat nimeni. Nu au aşa fel de rachete. Şi acum, domnul director e plecat în Bulgaria unde vor fi testate rachete de rază lungă şi vom aduce, dacă vor trece testarea. Eu cred că în decurs de vreo lună şi jumătate, dacă trece testarea, aducem şi un număr de vreo 2 mii 700 de rachete de rază lungă din Bulgaria.”

În total, Republica Moldova are 1,650 milioane de hectare de teren protejat. Sudul este, însă, mai mult la mila naturii. Autorităţile mai au alte 11 puncte de lansare a rachetelor în raionul Ştefan Vodă şi Căuşeni. E nevoie de trei milioane de lei pentru angajarea personalului. Alte posturi ar urma să fie amenajate în raionale Şoldăneşti şi Hînceşti. În 2022, Serviciul Antigrindină a lansat peste cinci mii de rachete antigrindină.

1
0
0
2
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав