Autorii studiului, publicat în revista Geophysical Research Letters, susțin că explozia celei mai mari rachete din lume Starship, creată de SpaceX, a dus la formarea temporară a unei găuri în atmosfera superioară a Pămîntului. Oamenii de știință susțin că aceasta a fost prima dată în istorie cînd o astfel de gaură în atmosferă a fost creată de explozia unei rachete, relatează focus.md cu referire la Live Science
Starship, cea mai mare rachetă super-grea din lume, a pornit în al doilea zbor de testare în spațiu în noiembrie 2023, de la portul spațial Starbase al companiei SpaceX.La aproximativ 4 minute după decolare, primul etaj al rachetei s-a separat de partea superioară a rachetei, conform planului, dar a explodat în mod neașteptat și nu a putut ateriza la întoarcere, așa cum ar fi trebuit. După alte 4 minute, a explodat și etajul superior al rachetei la o altitudine de aproximativ 150 de kilometri.
Autorii noului studiu consideră că a doua explozie a dus la crearea temporară a unei găuri în ionosferă (parte a atmosferei terestre, care se întinde de la 80 la 650 km altitudine), unde gazele se ionizează sau pierd electroni și se transformă în plasmă. Gaura a existat circa 40 de minute, dar apoi a dispărut. Dimensiunea sa nu se cunoaște nici în prezent.
Cercetătorii cred că unda de șoc a exploziei a împrăștiat temporar electronii liberi în interiorul ionosferei și a lipsit plasma de proprietățile sale obișnuite.
Oamenii de știință au declarat că găurile din ionosferă sînt fenomene încă puțin cunoscute și, prin urmare, trebuie studiate mai bine pentru a afla mai multe despre ionosfera Pămîntului.
Adăuga comentariu