X 
Arşiţa stiri: 212
Jocurile Olimpice stiri: 226
Transnistria stiri: 1417

Cristina Ciubotaru: „Sistemul de vetting din Moldova este total diferit de cel din Albania”

5 aug. 15:00   Societate
2480 0

În Republica Moldova, sistemul de vetting (evaluarea integrității) a judecătorilor și procurorilor este radical diferit de cel implementat în Albania.

O astfel de opinie a exprimat Cristina Ciubotaru, avocat și fostul director adjunct al Centrului Național Anticorupție din Moldova, în cadrul emisiunii „Без галстуков” cu Alexandru Stahurski la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit ei, asupra acestui lucru a atras atenția unul dintre viceminiștrii justiției din Albania, care le-a cerut colegilor săi din Moldova să nu distribuie informația despre faptul că la noi în țară vetting se desfășoară ca în Albania, pentru că, de fapt, acest lucru nu este adevărat.

„În Albania timp de trei ani s-au certat cum să schimbe Constituția pentru a garanta faptul că vetting-ul se desfășoară o singură dată și mai mult nimeni nu-l va mai desfășura vreodată. Noi nu avem astfel de garanții în Constituție. Adică, o schimbare de guvern nu garantează în niciun fel că, în cazul în care guvernul se va schimba, nu va face același lucru - nu va organiza un vetting. Acesta nu este o evaluare, ci un casting în sistemul judiciar și de procurori. Adică, noi nu avem nicio garanție împotriva acestui lucru. Iar în Albania au discutat timp de 3 ani și pînă la urmă au schimbat Constituția și au o întreagă anexă la Constituție, care descrie acest sistem de vetting”, a declarat Cristina Ciubotaru.

De asemenea, ea a atras atenția asupra faptului că, în Albania, străinii nu au efectuat vetting-ul, așa cum se face la noi, deoarece acest lucru contravine principiului suveranității, care spune că puterea aparține poporului țării și numai cetățeanul țării are dreptul de a participa la gestionarea treburilor de stat, iar acest lucru exclude din start participarea străinilor la gestionarea internă a țării.

„Nu putem spune că vetting-ul, fiind o reformă foarte importantă, nu este un mecanism de gestionare a treburilor publice din țară. Și noi am încredințat cetățenilor altor țări aceste împuterniciri. Adică, în Albania, străinii doar monitorizează vetting-ul, dar nu fac evaluarea judecătorilor și procurorilor”, a subliniat avocatul, fost director adjunct al CNA.

Potrivit acesteia, în Albania, străinii au monitorizat procesul de verificare, le-a luat foarte mult timp să îi aleagă pe cei care vor evalua judecătorii și procurorii.

„Au discutat timp de un an și jumătate, căci străinii verificau independența acestor comisii, ei aveau drept de veto. Fără ei nu putea fi numită o persoană în comisie și a fost un proces de selecție foarte îndelungat. În același timp, opoziția avea o pondere destul de semnificativă în aceste comisii. Adică, în Albania, sistemul de veto este complet diferit de cel care este implementat în Moldova. Sistemul lor are o mulțime de garanții și mai ales garanții că acest lucru nu se va mai întîmpla. Iar în Albania, aceasta este singura lege pentru care au votat 100% din deputații din majoritatea parlamentară și opoziție”, a declarat Cristina Ciubotaru.

12
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав