Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum sînt consultați locuitorii satului Bălceana aflați în carantină

26 mar. 2020,, 16:02   Societate
2204 1

Locuitorii din Bălceana, Hîncești, sat aflat în carantină de coronavirus, au parte de consultația unui medic doar două ore pe zi.

Primarul localității, Iurie Pasat, recunoaște că medicul abia reușește să facă față solicitărilor bolnavilor și că locuitorii se confruntă și cu un deficit de medicamente.

Svetlana Anghel, șefa Centrului medicilor de familie din Cărpineni, Hîncești, zilnic se deplasează cîțiva zeci de km pentru a consulta bolnavii din Bălceana și din satul vecin, Sofia, ambele localități fiind în carantină de coronavirus. Femeia activează la Bălceana după ce fostul medic din sat și sora medicală au fost infectați cu coronavirus, transmite jurnal.md.

La intrarea în localitate femeia se echipează cu halat, mască, bahile și mănuși de protecție.

„Nu mi-i frică. Consider că sînt suficient de protejată. La ieșirea din Centrul medical mă dezinfectez. Zilnic consult cîte 10 -15 pacienți. Pe unii, care nu se pot deplasa, îi vizitez la domiciliu. Azi noapte am chemat pentru încă un bolnav, suspect de coronavirus ambulanța. Acum așteptăm rezultatele”, ne spune medicul.


Satul nu are o farmacie. Fostul medic avea grijă să asigure cu strictul necesar de medicamente bolnavii. Acum locuitorii vin ori telefonează și spun de ce medicamente au nevoie și medicul le aduce a doua zi.

„Totuși avem un deficit de medicamente de cînd s-a interzis intrarea și ieșirile din localitate. Avem bolnavi și cu diabet, care au nevoie de insulină”, precizează primarul localității, Iurie Pasat.

Mulți locuitorii din Bălceana își sună rudele, prietenii, copiii și aceea le aduc pachetele cu produse și medicamente la marginea satului.

„Am impresia că epidemia a schimbat oamenii, ne-a făcut mai receptivi. Chiar azi am fost telefonat de o doamnă din localitate care a propus să ofere niște ajutoare sub formă de produse pentru cîteva familii vulnerabile din sat. Unii își sună rudele prietenii de la Chișinău. Vin copiii și le aduc medicamentele și părinții se duc și le iau de la marginea satului. Nu-i glumă ca o localitate cu 1800 de oameni să aibă 15 bolnavi de coronavirus. Oamenii sînt marcați de frică. Își pun întrebarea care-i următorul. Azi noapte a mai fost internată o persoană. Ieri însă am primit rezultatele în cazul a trei suspecți și testele au fost negative. Sperăm că focarul a fost localizat și că nu vom mai avea noi infectați”, ne spune primarul.

Toate instituțiile sociale, primăria, oficiul poștal, biserica din sat sînt închise

Medicul Svetlana Anghel are o experiență de muncă de 17 ani. Recunoaște că nu-i vine ușor, cu atît mai mult că aici nu are nici măcar o soră medicală care ar ajuta-o. Lucrează de dimineață pînă seara. Nu are însă timp spune ea, nici să-i fie frică.

„La Centrul de sănătate din Sofia e mai simplu. Acolo există o soră medicală și mă ajută. Monitorizez 150 de oameni aflați în carantină la domiciliu. Nu manifestă simptome caracteristice coronaviruslui, nu au febră. Noaptea trecută însă am avut încă un bolnav pe care l-am transportat la spital. Azi așteptăm rezultatele”, ne-a mai spus medicul.

Amintim că pînă la această oră 1164 de persoane din RM au fost testate în condiții de laborator, dintre care 149 au arătat un rezultat pozitiv la prezența noului coronavirus.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?