X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Veste bună pentru locuitorii din Bălți

4 iun. 07:05   Societate
3884 0

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat la consultări publice pe marginea proiectului de decizie a Consiliului municipal Bălți privind proiectul de modernizare a sistemului intern de distribuție a energiei termice în blocurile multietajate din orașul Bălți.

La discuții, de asemenea, au participat reprezentanții factorilor de decizie din cadrul Centrului Național pentru Energie Durabilă, dar și conducerea S.A CET-Nord.

Prezent la consultări, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a declarat că, scopul final al acestui proiect este ca locuitorii municipiului Bălți să se bucure de un confort sporit și ca bălțenii să-și reducă facturile.

“Dacă se face trecerea pe distribuție orizontală, atunci punctul de responsabilitate al companiei se pasează la contor. Tot ce e pînă la contor se gestionează de către companie, tot ce rămîne consumatorului, e de la contor la el în apartament. Pentru blocurile, care vor trece la distribuție pe orizontală va dispare problema așa-zisului sezon de încălzire, cînd sezonul începe doar cu decizia administrației publice locale. Consumatorul va decide de sine stătător, exact asta se întîmplă în blocurile cu puncte termice individuale și distribuție pe orizontală” , a spus ministrul.

Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a subliniat că pentru păturile social vulnerabile vor fi găsite soluții financiare suplimentare pentru acoperirea lucrărilor, însă contribuția statului pentru majoritatea proiectelor de modernizare va fi de 70%, sub formă de grant.

“Programul de finanțare Fondul pentru Eficiență Energetică presupune măsuri de finanțare pentru clădiri rezidențiale multietajate, care sînt organizate sub formă de Asociații de proprietari în condominiu, dar și pentru case individuale. Noi am discutat despre o soluție pentru Bălți, unde GLC-Bălți exercită funcția de gestionar al fondului locativ. Am identificat soluții pentru proprietarii de apartamente care vin cu o decizie colectivă. În cazul familiilor vulnerabile energetic, unde contribuția de 30% nu va fi posibil de achitat, statul va veni cu o subvenție suplimentară: între 15% și 90% din valoarea contribuției”, a menționat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean.

Proiectul prevede instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 blocuri locative din Bălți, în următorii trei ani, astfel, acoperind și blocurile locative în care au fost instalate PTI în cadrul Fazei I a proiectului respectiv.

“Consiliul municipal este responsabil de întreprinderea municipală care gestionează rețelele de distribuție a energiei termice, dacă proiectul va fi susținut la nivel de consiliu, atunci la prima etapă va fi efectuată proiectarea și vor veni companii care au capacitatea de a realiza astfel de proiecte masive, fiind vorba de 296 de clădiri”, a declarat directorul interimar CET-Nord, Marian Brînză.

Cea de-a doua etapă a lucrărilor de reabilitare a rețelei de distribuție a energiei termice din Bălți va fi finanțată extern. Este vorba de o investiție de 8,5 mln. de euro, încă un milion de euro va fi oferit de Fondul Verde pentru Climă din împrumutul concesional, programul va fi acoperit și de componenta pentru refinanțarea datoriei istorice față de furnizorul de gaze naturale, în valoare de 5,5 mln. euro.

Scopul proiectului este de a mări semnificativ calitatea serviciilor prestate bălțenilor, prin înlocuirea sistemelor învechite de distribuire a energiei termice pe verticală cu sisteme noi de distribuție pe orizontală și cu contorizare individuală a apartamentelor, care va asigura confortul termic și va reduce consumul de energie, respectiv facturile la energie termică, prin gestionarea individuală a consumului și restabilirea serviciului de încălzire a apei calde menajere.

Se estimează că în total circa 2/3 din consumatorii casnici din municipiu vor beneficia de aceste servicii.

În municipiul Bălți, sînt peste 760 de blocuri locative, 12 blocuri sînt dotate cu sistemul de distribuție orizontală a agentului termic, iar în 134 au fost instalate puncte individuale termice (PTI).

2
1
2
5
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?