Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Bradul de Crăciun în ghiveci: cum să-l plantezi corect după sărbători, astfel încît să supraviețuiască

27 dec. 2022,, 20:00   Societate
3025 0

În fiecare an, oamenii se confruntă cu alegerea bradului de Crăciun. În ultimul timp, majoritatea optează pentru un brad de Crăciun în ghiveci.

După sărbători, bradul din ghiveci poate fi plantat în curte, unde va continua să crească. Dar este oare totul atît de simplu? Grădinarii cu experiență explică ce pași trebuie să urmezi, transmite dcnews.ro.

Culturile de foioase sînt în stare latentă iarna. De exemplu, un brad la ghiveci, adus în luna decembrie într-o casă unde sînt +20°С în decembrie, nu va crește. Chiar dacă sînt vii, mugurii nu se vor trezi. Aproximativ după Anul Nou, starea de repaus a plantelor de foioase trece, iar mugurii vor începe să se trezească și să se dezvolte. Pe de altă parte, coniferele nu au o perioadă de repaus fiziologic profund.

În timpul iernii, coniferele (tuia, brazi și chiparoși) stau în aer liber la o temperatură destul de scăzută și, prin urmare, nu cresc. De îndată ce sînt aduse într-un apartament cald, plantele vor primi un semnal că primăvara a sosit și toate procesele, inhibate de temperatura scăzută, vor fi reluate.

Bradul de Crăciun va sta în casă cîteva săptămîni, mugurii săi se vor trezi, iar, după plantarea în pămînt, pot îngheța. În cel mai bun caz, frigul va afecta doar vîrfurile ramurilor. În alte cazuri, plantă poate muri.


În plus, umiditatea aerului din cameră este foarte scăzută, datorită caloriferelor, iar acele bradului de Crăciun încep să se usuce rapid și să se îngălbenească.

Și este puțin probabil ca pulverizarea să ajute, iar dacă bradul de Crăciun este împodobit cu o ghirlandă electrică: pur și simplu nu îl vei putea pulveriza cu apă.

Cum se îngrijește un brad de Crăciun în ghiveci?

1. Lasă bradul să se aclimatizeze în casă, adică nu-l decorezi imediat.

2. Alege un loc pentru brad în casă și nu-l mai muta. Nu așeza bradul de Crăciun lîngă calorifere sau alte surse de căldură. Principala amenințare a coniferelor este aerul supra uscat. Temperatura optimă în cameră este de +20°С. Coniferele preferă părțile de nord și de nord-est.

3. Ai grijă de aerisirea regulată a încăperii.

4. Pulverizează crenguțele de aproximativ două ori pe zi pentru ca acestea să nu se îngălbenească și să se usuce. În plus, poți folosi un umidificator.

5. Nu uita să uzi regulat planta sub rădăcină cu apă la o temperatură de +20-25°C. Apa trebuie ușor încălzită și curată. Ai grijă de umezirea uniformă a solului din ghiveci.

Cum se plantează un pom de Crăciun, astfel încît să nu moară

În cazul coniferelor, evită întotdeauna schimbările bruște de temperatură. Dacă ai cumpărat un brad într-un recipient, îl poți păstra împodobit 2-3 săptămîni într-o cameră caldă. După aceea, bradul trebui adus mutat într-o cameră răcoroasă unde este +5-6°С (de exemplu, la un balcon, o verandă, o bucătărie de vară, un garaj), deoarece aceste condiții sînt ideale pentru iernarea coniferelor mici.

Chiar dacă copacul se trezește la timp, la această temperatură va adormi din nou, dar mugurii nu vor muri. Dacă observi că bradul are ramuri tinere, mută-l într-o cameră răcoroasă cît mai curînd posibil.

Înainte de a trimite planta într-o cameră rece pentru iernare, este necesar să-i izolezi rădăcinile. Pentru a face acest lucru, trebuie să-l pui într-o găleată cu rumeguș împreună cu ghiveciul. Între pereții găleții și ghiveci trebuie să existe 5-10 cm de rumeguș. Deja în primăvară, va fi posibil să plantezi bradul de Crăciun în curte.

Dar vei face asta în fiecare an, în curînd vei avea o pădure întreagă de conifere. Grădinarii te sfătuiesc să plantezi bradul lîngă fereastră și să-l împodobești afară în fiecare an.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?