Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Comunitatea de business, nemulțumită de modificarea limitelor de capacitate în domeniul energiei regenerabile

29 iun. 2022,, 11:15   Societate
2404 0

Oamenii de afaceri nu sînt de acord cu propunerile Guvernului privind redimensionarea limitelor de capacitate și a cotelor maxime în domeniul energiei regenerabile alocate anterior.

Asociația Patronală ”Camera de Comerț Americană din Moldova” („AmCham”) și Asociația Businessului European (”EBA”) și-au exprimat, printr-o scrisoare adresată autorităților, îngrijorarea în legătură cu intenția Guvernului Republicii Moldova de a promova proiectul hotărîrii pentru modificarea anexei la hotărîrea Guvernului nr. 401/2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile valabile pînă la data de 31 decembrie 2025.

Potrivit celor două asociații, inițiativa va produce un impact negativ asupra eficienței sistemului electroenergetic, tarifelor pentru consumatori, precum și atragerii investițiilor străine în sectorul energetic.

În scrisoare se menționează că în 8 decembrie 2021, după aproape 15 luni de dezbateri asupra repartizării cotelor de capacitate pentru energia regenerabilă, Guvernul Republicii Moldova a aprobat hotărîrea nr. 401/2021, prin care se repartizau 400MW pe diverse tehnologii și scheme de sprijin, pînă în data de 31 decembrie 2025.

Deși la acel moment comunitatea investitorilor a optat și a insistat asupra aplicării mecanismelor concurențiale stabilite în Legea nr. 10/2016 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, i.e. alocarea pentru licitație a unor capacitați mai mari decît cele pe tarif fix și pentru tehnologii pentru care există interes sporit, totuși Guvernul a aprobat 235MW pe tarif fix pe diferite tehnologii și 165MW pentru licitații (preț fix).


Hotărîrea Guvernului nr. 401/2021 urma, așa cum se menționa în nota informativă, “să ofere comunității investitorilor predictibilitatea așteptată din partea acțiunilor Executivului și actelor sale normative” și că “este nevoie ca mesaje clare cu privire la intenția Guvernului pentru susținerea acestui sector să fie transmise, cu elemente de predictibilitate sporită, pentru un minim de 5 ani.”

Asociațiile semnatare precizează că tariful fix pentru instalații solare, aprobat de ANRE pentru 2022, este de 1,80 lei/kWh = 90 euro /MWh, în condițiile în care prin licitație pentru aceeași tehnologie solară ar putea fi obținut un preț cu 20-25% mai mic, în cazul tehnologiilor eoliene prețul de pornire fiind de 79 euro MW/h.

Prin urmare, asociațiile nu sînt de acord cu argumentarea din nota informativă a proiectului de hotărîre precum că hotărîrea va asigura un impact redus asupra tarifului final la consumator, putînd avea chiar un impact pozitiv asupra tarifelor, în condițiile în care este cea mai costisitoare schemă de sprijin.

De asemenea, organizațiile nu sînt de acord cu argumentul că proiectul nu va avea un impact semnificativ asupra sistemului electroenergetic, ținînd cont că se planifică peste 141 de centrale nedispecerizabile, la care se mai adaugă cele deja existente din aceeași categorie. 25% din generare vor fi nedispecerizabile, împărțite în aproape 200 de producători, toți pînă la 1MW.

Potrivit scrisorii AmCham și EBA, proiectul hotărîrii Guvernului:

  • va afecta negativ tariful pentru consumatorul final;
  • va genera mai multe probleme de echilibrare a sistemului electroenergetic, ca rezultat al segmentării în sute de proiecte mici;
  • va crea discriminare vădită față de investitorii străini care de ani de zile au proiectele pregătite pentru a participa la licitație.

Cele două asociații solicită Guvernului:

  • să transfere/repartizeze preferabil către schema „preț fix” pentru licitație, pe tehnologii mai ieftine si cu o competiție ridicată, în scopul micșorării tarifului către consumatorul final;
  • să lanseze cît mai curînd posibil pentru dezbatere publică proiectul de modificare a Legii nr. 10/2016 (acțiune prevăzută în Planul de Acțiuni al Guvernului pentru iunie 2022), precum și pe Legea nr. 107/2016, în vederea reglementării pieței concurențiale și a contractelor bilaterale pe termen mediu și lung;
  • să publice pînă în 30 septembrie 2022 un calendar de licitații, în conformitate cu Regulamentul privind desfășurarea licitațiilor pentru oferirea statutului de producător eligibil, aprobat prin hotărîrea Guvernului nr. 690/2018;
  • să organizeze licitația cel tîrziu în trimestrul I al anului 2023.
1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?