Zeci de locuitori din regiune trag semnale de alarmă în mediul online, subliniind că situația afectează în special sănătatea copiilor, care pot avea drept consecință probleme respiratorii, transmite observatorul.md.
Șefa Inspecției pentru Protecția Mediului din Soroca, Valentina Rusu, deocamdată nu a venit cu un comentariu în acest sens.
În schimb, Valentina Jamba, președintele Asociației Obștești „Eco-Sor”, a explicat că cetățenii sînt singuri de vină în acest caz, întrucît nu vor să colecteze deșeurile separat, ceea ce creează ulterior astfel de situații și probleme.
„Eco-Sor a încercat și acum plasticul este colectat separat, ceea ce înseamnă că, dacă mai arde ceva plastic acolo, arde doar cel care rămîne. De aproape un an, plasticul nu mai ajunge la groapa de gunoi”, explică femeia.
Totuși, ea spune că groapa nu poate fi stinsă, pentru că metanul produs prin fermentarea deșeurilor menajere aruncate în amestec întreține focul, situație care durează de mult timp. De aceea, atunci cînd groapa se aprinde, Valentina Jamba susține că autoritățile încearcă să stingă incendiul cu apă, dar asta este tot ceea ce pot face.
„Cînd oamenii se plîng, trebuie să știe că pentru evacuarea gunoiului se plătește, iar deșeurile trebuie să fie colectate și transportate separat. Deșeurile menajere trebuie gestionate printr-o unitate economică, ceea ce înseamnă că oamenii ar trebui să-și organizeze o astfel de unitate care să colecteze separat aceste deșeuri și să le transforme în compost. Deși încă nu am ajuns la acest nivel, în viitorul apropiat va fi posibil, probabil începînd cu anii 2026-2027”, a adăugat președintele Asociației „Eco-Sor”.
Totodată, ea menționează că la Bilicenii Noi se va construi o fabrică de reciclare a tuturor deșeurilor din șapte raioane, inclusiv Drochia, Soroca, Briceni, Bălți etc. Astfel, deșeurile vor fi transportate la această fabrică, unde va exista și un agent economic care se va ocupa de deșeurile menajere.
„Acolo, plasticul va fi separat pe fracții, conform legii, deoarece nu tot plasticul poate fi reciclat. Astfel, locuitorii din Soroca Nouă ar putea, în sfîrșit, să doarmă cu ferestrele deschise”, precizează Valentina Jamba.
Adăuga comentariu