X 
Transnistria stiri: 1360
Eurovision stiri: 499

Elevii din Gașpar au intrat în iarnă cu acoperișul gimnaziului avariat

28 noi. 2023,, 11:00   Nordul Moldovei
2069 0

Au intrat în iarnă cu acoperișul instituției avariat. Este vorba de cei peste 100 de elevi ai gimnaziului din satul Gașpar, raionul Edineț.

Totul a început la sfârșitul lunii iulie, când o furtună puternică a distrus parțial acoperișul, iar reparația nu a fost efectuată din lipsă de bani, scrie nordnews.md.

Directoarea gimnaziului din Gașpar Olga Ciornea a declarat că deși au trecut deja patru luni de la intemperia din nordul Republicii Moldova, acoperișul rămâne avariat, iar banii au fost virați în contul instituției abia astăzi.

„Guvernul ne-a alocat 1,067 milioane de lei precum am solicitat. Chiar astăzi am fost telefonată de Direcția Finanțe precum că banii sunt deja în contul nostru. Suntem în proces de lucru. Pe pagina achiziții.md. este plasat anunțul, iar până pe 28 noiembrie este perioada clarităților, apoi urmează să fie însăși depunerea dosarelor. Pe 4 decembrie avem la ora 10:00 prezentarea ofertelor. Noi suntem optimiști, noi credem că în anul 2023 vom rezolva această întrebare”, susține Olga Ciornea.


Părinții elevilor care frecventează gimnaziul spun că își petrec copiii la ore cu frică pentru siguranța lor.

„Ne pare foarte rău că așa ceva se întâmplă la noi în sat. Nu știu câte materiale și ajutor mai trebuie ca să se repare acoperișul acesta. Este iarnă, mai ales, uitați-vă, e vânt, nici nu-mi imaginez ce poate fi acolo sus. Este strașnic ce se face. Eu înțeleg că suntem un sat uitat demult de cei din parlament, dar nu se face așa. Noi avem copii care învață și ei nu dau dovadă de nimic, practic ne-au uitat”, spune Alina Damian.

La telefon, președintele Consiliului Raional Edineț, Nicolai Melnic, a declarat că a redirecționat banii către gimnaziu în cel mai scurt timp și că procesul a fost frânat, de la bun început, de către autoritățile locale.

„Nu a fost îndeplinit calitativ pachetul de documente și a fost întors înapoi de comisia pentru situații excepționale. Până l-au perfecționat, a luat timp. Multe documente trebuiau schimbate, adăugate”, zice Nicolai Melnic, președintele Consiliului Raional Edineț.

La rândul său, primarul satului Gașpar, Oleg Horodișteanu, a recunoscut că au fost unele scăpări, doar că acestea puteau fi trecute cu vederea pentru a remedia situația în timp proxim.

„Deoarece a fost situație excepțională, cred că se putea de ocolit toate formalitățile și să se procedeze precum în țările civilizate, iar a doua, a treia zi, să intervină deja muncitorii la înlăturarea consecințelor”, declară Oleg Horodișteanu, primarul satului Gașpar.

Acum două luni, reprezentanții Direcției Educație din Edineț susțineau că după intemperia din 25 iulie au fost afectate cinci instituții de învățământ din raion și că doar gimnaziul din Gașpar încă nu a fost reparat.

0
0
0
2
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?