Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Ambasada Poloniei susţine tinerii pictori şi pianişti din Moldova

20 noi. 2016,, 13:00   Societate
4005 0

Посольство Польши поддержало конкурсы художников и музыкантов Молдовы
Foto: trm.md

În foaierul Filarmonicii Naţionale "Serghei Lunchevici" a fost deschisă expoziţia-concurs a faimosului pictor polonez "Jan Alojzy Matejko".


În cadrul expoziţiei au fost prezentate peste o sută de lucrări din pictură, grafică, artă decorativă şi sculptură a elevilor din şapte instituţii de învăţământ din Moldova.

La pictură primele trei locuri au fost ocupate de Mădălina Casian, Carmen Craciun, Xenia Dermenji. La categoria grafică pe primele trei locuri s-au clasat Cătălin Sandu, Sorina Ursu, Valeria Mogâldea. Premiile pentru sculptură au fost ridicate de Pavel Obreja, Alexei Vidraşcu şi Serghei Crijanovschii. La categoria artă decorativă premiile au revenit Elenei Carauş, lui Andrei Şcaterman şi Alionei Aramă.

Expoziţia a fost organizată de către Ambasada Poloniei în Republica Moldova, care susţine expoziţia-concurs pentru al patrulea an consecutiv. În paralel cu expoziţia de pictură Ambasa Poloniei a susţinut concursul pianiştilor "Ignacy Paderewski". În cadrul acestuia pe primul loc s-au clasat Nicoleta Condrea, Elizaveta Coroli şi Bogdana-Alexandra Grecova, pe locul doi - Anastasia Ostrovscaia, iar pe locul trei - Andrada Scaun şi Ecaterina Mocreac.

Directoarea Filarmonicii Naţionale, Svetlana Bivol, a remarcat că "este de apreciat faptul că Ambasada Poloniei consecvent susţine aceste concursuri, iar interesul pentru ele creşte de la an la an şi aceasta se vede prin numărul impresionant de participanţi".

Ambasadorul polonez în Moldova, Artur Michalski, a subliniat faptul că cei doi oameni de cultură, Jan Alojzy Matejko şi Ignacy Paderewski, sunt adevăraţii ambasadori ai Poloniei peste hotarele ţării.

"Noi organizăm aceste concursuri anual la mijlocul lunii noiembrie, când Polonia îşi sărbătoreşte obţinerea independenţei. Jan Alojzy Matejko a trăit în perioada când Polonia era capturată şi prin tablourile sale promova istoria ţării, iar picturile acestuia au susţinut spiritul de libertate al poporului polonez", a menţionat diplomatul.

Rectorul Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, Victoria Melnic, a evidenţiat susţinerea enormă a Ambasadei Poloniei remarcând că cele două concursuri nu sunt unicele acţiuni sprijinite de polonezi pentru dezvoltarea culturii din Moldova. Săptămâna viitoare la Academie va fi organizat un masterclass pentru tinerii plasticieni susţinut de specialişti polonezi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?