X 
Transnistria stiri: 1448
Preşedintele stiri: 4073

Filip i-a îndemnat pe businessmenii din Belarus să investească în Moldova

3 oct. 2016,, 16:00   Economie
2243 0
Филип призвал бизнесменов из Беларуси инвестировать в Молдову
Foto: gov.md

Prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip, i-a îndemnat pe oamenii de afaceri din Belarus să investească în țara noastră, să deschidă întreprinderi în cadrul zonelor economice libere și parcurilor industriale și să participle la licitații de privatizare.


Îndemnul a fost lansat la Forumul economic moldo-belarus care s-a desfășurat la Chișinău și la care a participat și premierul Republicii Belarus, Andrei Kobeakov.

Pavel Filip a vorbit despre importanţa dezvoltării relaţiilor bilaterale, inclusiv prin susţinerea iniţiativelor de afaceri şi a investiţiilor directe în economia naţională. Totodată, premierul a menţionat că relaţiile moldo-belaruse înregistrează o dinamică pozitivă, iar volumul total al comerţului în anul 2015 a depăşit 250 de milioane de dolari SUA. Potrivit lui Pavel Filip, Republica Moldova este interesată în iniţierea de noi proiecte comune, precum şi în continuarea celor deja existente.

Șeful Executivului de la Chişinău s-a referit la lucrările celei de a 17-a şedinţe a Comisiei interguvernamentale mixte pentru cooperare comercial-economică, care se desfăşoară astăzi la Chişinău, subliniind că aceasta este o importantă platformă de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două ţări şi de dinamizare a colaborării reciproc avantajoase.

Potrivit lui Pavel Filip, Guvernul de la Chişinău este dispus şi în continuare să acorde suportul necesar pentru lansarea proiectelor de durată privind dezvoltarea industriei în Moldova.

La rîndul său, prim-ministrul belarus, Andrei Kobeakov, a menţionat că forul de afaceri moldo-belorus este o dovadă că relaţiile bilaterale în domeniul economic au trecut la un nivel calitativ nou. În acelaşi timp, şeful Cabinetului de miniştri de la Minsk a specificat că parteneriatul moldo-belarus este bazat pe interes reciproc, iar balanţa comercială între ţările noastre în primele şapte luni ale acestui an a crescut cu 10 % şi au atins 150 milioane de dolari SUA. În prezent, între cele două state sînt semnate peste 60 de acorduri privind cooperarea în diverse domenii.

Andrei Kobeakov a menționat că Belarusul permanent se află printre primii zece parteneri comerciali ai Republicii Moldova şi anual utilizează circa 25% din exportul moldovenesc de vinuri şi 10% din exportul de fructe şi legume. În acelaşi timp, pe piaţa moldovenească se regăsește producţie belarusă. În acest an, la Chișinău a fost lansată asamblarea troleibuzelor belaruse cu sistem de propulsare autonomă, dar şi îmbutelierea vinurilor Cricova la Minsk. Premierul belarus și-a exprimat speranța că această colaborare va continua.

În context, Pavel Filip şi Andrei Kobeakov au îndemnat cercurile de business să găsească noi oportunităţi pentru dezvoltarea relaţiilor economice şi să utilizeze la maximum potenţialul existent.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?