Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Se pregătește fraudarea alegerilor?

14 sep. 2016,, 15:54   Politică
7935 8

Se pregătește fraudarea alegerilor?
Foto : noi.md

Comisia Electorală Centrală a prezentat pe 13 septembrie numărul total de alegători înscriși în Registrul de stat al alegătorilor (RSA).


Este vorba despre 3 237 072 de persoane, pentru care CEC va tipări buletine de vot. Instituția precizează că doar 2.854.557 dintre aceștia sînt atribuiți pe circumscripții electorale, iar ceilalți sînt persoane fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului.

Potrivit anticorupție.md, numărul alegătorilor depășește cu 323.791 numărul de cetățeni calculați la Recensămîntul din 2014, inclusiv cei cu vîrsta de pînă la 18 ani. De asemenea, acesta este în creștere cu aproape 54 de mii față de numărul alegătorilor de la alegerile parlamentare din 2014 și cu peste 200 de mii față de alegerile parlamentare din 2010. Cifrele provoacă nedumeriri în contextul în care datele statistice arată un spor negativ al populației în Republica Moldova.

Potrivit unor experți și politicieni, numărul alegătorilor a fost majorat artificial cu scopul de a frauda alegerile prezidențiale din 30 octombrie.

Fostul vicepreședinte al CEC, Ștefan Urîtu, a prezentat recent un raport despre fraudele electorale din scrutinele anterioare. Printre neregulile semnalate de fostul vicepreședinte al CEC se numără erorile din listele electorale, care, potrivit lui, nu corespund legislației și reprezintă unul dintre cele mai problematice aspecte ale alegerilor din R. Moldova.

„Aceste erori (dublări de nume, de adrese etc.), create în urma turismului electoral, ca urmare a aplicării greşite a art. 123 Cod electoral, au fost constatate în rezultatul unui audit al listelor electorale efectuat în 2012-2013 cu participarea International Foundation for Electoral System. La acel moment, erorile depăşeau cifra absolută de 241 de mii de alegători neaveniţi în listele electorale, ceea ce reprezenta 9 % din totalul alegătorilor, la acel moment (decembrie 2013, cînd numărul total de alegători în listele electorale era de 2,5 milioane de persoane). Deşi auditul listelor electorale s-a efectuat cu scopul de a le pune la baza RSA, din primăvara lui 2014 şi pînă la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, calitatea RSA şi a listelor electorale a degradat continuu”, susține Urîtu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?