Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Banca Naţională este suspectată de conflict de interese la crearea depozitarului (VIDEO)

14 sep. 2016,, 15:30   Economie
3583 1
Нацбанк подозревают в конфликте интересов при создании депозитария
Foto: privesc.eu

Comunitatea de experţi suspectează Banca Naţională a Moldovei (BNM) de urmărirea propriilor interese la crearea Depozitarului Central al Valorilor Mobiliare (DCVM), informează NOI.md.


La aceste concluzii au ajuns experţii Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC), care au evaluat corupţia proiectului Legii cu privire la Depozitarul Central al Valorilor Mobiliare. Şefa CAPC Galina Bostan şi juristul Mariana Calughin au declarat în cadrul unei conferinţe de presă din 14 septembrie că proiectul de lege în actuala variantă nu corespunde intereselor tuturor reprezentanţilor pieţei valorilor mobiliare şi organelor de control.

“Nu s-a ţinut cont de poziţiile structurilor competente – Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Depozitarului Naţional al Valorilor Mobiliare deja existent şi comunităţilor de înregistrare. Pe siteul Parlamentului nu este nici măcar avizul Guvernului la acest proiect de lege, ceea ce încalcă condiţia transparenţei deciziilor”, a menţionat Mariana Calughin.

Jurista a atenţionat asupra punctului proiectului de lege, în care este indicată cota BNM în depozitar. “Proiectul de lege prevede că Banca Naţională este unul din acţionarii depozitarului. Mai mult decît atît, BNM obţine dreptul la peste 2/3 din acţiuni. Este evident că, fiind actionar al depozitarului, Banca Naţională este interesată în licenţierea acestui organ. În acelaşi timp, societatea civilă este interesată de faptul ca depozitarul să fie licenţiat conform prevederilor legislaţiei”, a specificat expertul CAPC.

Ea a conchis că prevederilde din actuala variantă a proiectului de lege duc la conflict de interese. Potrivit spiuselor ei, proiectul de lege trebuie revizuit şi trecut prin procedura dezbaterilor.

Intenţia de a crea Depozitarul Central al Valorilor Mobiliare a fost anunţată oficial în primavera curentă, deşi ea a fost elaborată timp de cîţiva ani. În opinia autorilor proiectului de lege, Depozitarul Central va permite de a solution problema transparenţei structurii acţionarilor băncii şi companiilor de asigurări, precum şi a înstrăinării ilegale a acţiunilor. Regulatorii pieţei financiare au avut anterior recomandări din partea Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale privind crearea Depozitarului.

Anterior şi-au expus temerile în legătură cu componenta corupţională a initiativei privind crearea DCVM mai mulţi experţi ai pieţei financiare şi deputaţi în Parlament. Astfel, Oleg Reidman, deputat din Partidul Comuniştilor, în anul 2014 a opinat că organizarea depozitarului va duce la monopolizarea pieţei valorilor mobiliare şi ridicarea nivelului de corupţie în acest sector al economiei.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?