X 
Arşiţa stiri: 197
Jocurile Olimpice stiri: 160
Transnistria stiri: 1415

Golea: Pentru guvernare, miza la alegeri nu este mare

12 aug. 2016,, 11:18   Politică
5183 4

Foto: tribuna.md

Lupta pentru alegerile prezidențiale este deocamdată destul de amorfă, chiar dacă agitația din jurul acestui eveniment a început încă în primăvara anului trecut, consideră jurnalistul și analistul politic Anatolie Golea, citat de Noi.md.


„Nu se simte febra alegerilor. Pe de o parte, demult erau pregătiți pentru alegeri, încă din primăvara lui 2015, cînd au demarat primele acțiuni de protest, care au luat amploare în toamnă și în iarna 2015-2016. Pe de altă parte, toată lumea parcă mai așteaptă ceva, să se mai întîmple ceva, cineva să scoată pistolul de alarmă și să tragă un foc să spună că uite, dăm startul, hai, începeți, porniți.”, a punctat Golea într-un interviu pentru Europa Liberă.

În opinia jurnalistului, guvernarea nu dă semnale că ar fi preocupată prea tare de alegerile prezidențiale, și nici de eventuala victorie a opoziției pro-ruse la acest scrutin.

„Alegeri prezidențiale vor fi, dar miza pentru guvernare nu este una foarte mare, inclusiv pentru că președintele nu are suficiente împuterniciri sau, din motivul că actuala guvernare are prea multe pîrghii pentru a depăși voința președintelui, de a-i depăși dreptul la veto, de a nu semna decrete, de a lua decizii, neținînd cont de opinia președintelui. Atît Andrian Candu, cît și prim-ministrul și alți demnitari au declarat că «noi mergem pe calea europeană», între paranteze fiind spus «chiar dacă Igor Dodon cîștigă alegerile prezidenţiale», ceea ce dă de gîndit”, a comentat Golea.

Analistul a mai menționat că nu vede, la ora actuală, o autoritate marcantă care să fie susținută de masele populare și de clasa politică, cu șanse reale de a obține victoria la aceste alegeri. „Eu nu văd în genere o autoritate marcantă în Republica Moldova care astăzi ar veni şi ar zice: «Eu vreau să fiu preşedinte. Mă susţine guvernarea, o parte a opoziţiei. Eu candidez şi câştig». Noi, cu părere de rău, ceea ce am făcut în ultimii 20 de ani, am deteriorat imaginea personalităţilor, a celor puţine pe care le-am avut”, a concluzionat Anatolie Golea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав