X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Gofman dezvăluie cine, în opinia lui, sînt beneficiarii furtului miliardului

12 iul. 2016,, 10:04   Politică
6835 8

Foto: newsmaker.md

Frauda de proporții din sistemul bancar nu este investigată la modul serios, susține fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, citat de NOI.md.


Acesta a declarat în cadrul emisiunii „Interpol” că acțiunile întreprinse pînă acum în cadrul acestei anchete sînt niște frînturi dintr-un tablou general. Mihail Gofman a menționat că principalul beneficiar al jafului din sistemul bancar a fost prim-vicepreședintele PD, Vlad Plahotniuc, iar cel de-al doilea a fost Vlad Filat.

Potrivit lui, în 2012, mai multe clanuri politice au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova – Banca de Economii.

„Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut loc în trei etape, ultima a durat pînă în noiembrie 2014. Asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare. Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari, toată schema a funcţionat ca un mecanism pînă în mici detalii. În jaful miliardului, principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis”, a explicat Mihail Gofman.

Totodată, acesta a precizat că omul de afaceri Serghei Iaralov, apropiat lui Plahotniuc, ar fi fost coordonatorul jafului. În opinia lui, această fraudă trebuie investigată la nivel internațional, întrucît în Moldova nu există suficientă voință și nici resurse.

Mihail Gofman a ținut să sublinieze că nu se ascunde de oamenii legii și că va reveni în curînd acasă din SUA pentru a depune mărturii în acest dosar. Potrivit fostului angajat al CNA, din cauzat dezvăluirilor pe care le-a făcut, familia sa a fost amenințată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?