Transnistria stiri: 1364
Eurovision stiri: 499

Răspunsul președintelui CSM adresat ambasadorilor Tapiola și Pettit

6 iun. 2016,, 11:23   Politică
4840 5

Răspunsul președintelui CSM adresat ambasadorilor Tapiola și Pettit
Foto: youtube.com

Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a ținut să facă unele precizări în privința deciziei CSM referitoare la ridicarea imunității și inițierea urmăririi penale pe numele judecătoarei Domnica Manole, informează NOI.md.


Într-o scrisoare deschisă adresată șefului Delegației UE la Chișinău, Pirkka Tapiola, și ambasadorului SUA în Moldova, James Pettit, Micu subliniază că decizia CSM a fost adoptată cu respectarea strictă a prevederilor legale.

„Procurorul general a prezentat suficiente raționamente care ridicau îngrijorarea rezonabilă privind prezența unei rele-intenții a judecătoarei Domnica Manole la etapa examinării și emiterii hotărîrii în dosarul la cererea de chemare în judecată înaintată de către Grupul de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican constituțional împotriva CEC. Consiliul Superior al Magistraturii este o instituție independentă, cu autonomie sporită, garantată prin Constituție și legislația în vigoare, compusă dintr-o majoritate importantă de judecători și toți membrii acestuia, inclusiv reprezentanții societății civile, sînt oameni cu reputație integră, care respectă procedurile și moralitatea”, se arată în scrisoare expediată diplomaților UE și SUA.

Victor Micu a menționat că CSM va asigura transparența și echidistanța acestui proces, pentru a nu lăsa loc de interpretări. Mai mult decît atît, președintele CSM a precizat că, în cazul în care vor exista semnale că acest proces este derulat cu rea-credință, instituția va acționa prompt.

„Consiliul a exprimat dorința de a aduce cît mai repede claritate în acest caz. Singurul mecanism prin care poate fi verificată și demonstrată lipsa sau existența unei rele-intenții este dovedirea nevinovăției sau a vinovăției persoanei acuzate”, se mai arată în scrisoarea semnată de Victor Micu.

Precizăm că mai mulți oficiali UE și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu punerea sub urmărire penală a judecătoarei Domnica Manole, care a autorizat desfășurarea referendumului inițiat de Platforma „DA”, în ciuda deciziei CEC.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?