Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

Sistemele energetice din Moldova și Ucraina, parțial gata pentru funcționare sincronă cu ENTSO-E

25 mai. 2016,, 11:30   Economie
3796 1
Энергосистемы Молдовы и Украины частично готовы к синхронной работе с ENTSO-E
Foto: zn.ua

Sistemele energetice din Ucraina și Moldova sînt parțial pregătite pentru funcționarea sincronă cu sistemul energetic continental european ENTSO-E.


Acest fapt a fost menționat în cadrul Conferinței de prezentare a rezultatelor Studiului de fezabilitate în vederea conexiunii sincrone a sistemelor energetice ale Ucrainei și Moldovei la Sistemul continental European ENTSO-E, conferință desfășurată la Chișinău, notează NOI.md.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a remarcat că interconexiunea la sistemul continental ENTSO-E reprezintă o prioritate strategică pe termen lung a Guvernului Republicii Moldova pentru sectorul energetic și Ministerul Economiei este determina să realizeze, împreună cu colegii din Ucraina.

Potrivit lui Valeriu Triboi, importanța proiectului pentru securitatea energetică a Ucrainei și Republicii Moldova este crucială, deoarece interconectarea la Sistemul de transport al energiei electrice din Europa Continentală ar asigura o sursă suplementară de furnizare a energiei. „Faza următoare a proiectului ține de elaborarea unui acord de conexiune între operatorii de sistem Ucraina/Moldova și ENTSO-E în vederea îndeplinirii cerințelor tehnice, organizatorice și juridice pentru interconectare”, a spus Valeriu Triboi.

Viceministrul Economiei a mai specificat că un proces separat este evaluarea condițiilor de interconectare, pe baza studiului de fezabilitate. „Acest proces se inițiază după primirea oficială a cererii de interconectare a Ucrainei și Republicii Moldova, care poate fi inițiată și sprijinită doar la recomandarea unei țări care face deja parte din ENTSO-E. Aici contăm mult pe continuarea sprijinului oferit de Guvernul României și de Operatorul de Sistem din România, compania Transelectrica”, a menționat Triboi.

Studiul prezintă recomandările de rigoare, care vor fi utilizate de diferite organisme și entități, inclusiv ENTSO-E, la determinarea și agrearea pașilor următori. Pe baza analizelor dinamice se poate menționa că interconectarea sincronă poate fi posibilă numai după implementarea măsurilor necesare pentru atenuarea riscului de instabilitate, identificat la modelarea interconectării.

Din punctul de vedere al analizelor staționare, interconectarea sistemelor energetice din Ucraina şi Republica Moldova la sistemul ENTSO-E este fezabilă, cu infrastructură așteptată în 2020. Potrivit datelor primite şi analizelor efectuate, sistemele energetice ale Ucrainei şi Republicii Moldova sînt pregătite parțial pentru funcționarea sincronă cu Sistemul Continental European conform regulilor Manualului de Operare al ENTSO-E.

Proiectul pentru elaborarea studiului de fezabilitate este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat (IEVP) şi cofinanţat de statele participante la program. Contribuția IEVP este de cca 6,37 milioane de euro, iar a partenerilor din surse proprii – de peste 706 mii de euro. Studiul de fezabilitate a fost elaborat de un Consorțiu de OST din ENTSO-E.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?