X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 165
Transnistria stiri: 1415

Rusia a restricționat importul de fructe cu certificate moldovenești prin Belarus

4 mar. 2016,, 17:22   Economie
3919 2
Россия ограничила ввоз фруктов с молдавскими сертификатами через Беларусь
Foto: tass.ru
Rusia a introdus restricții temporare la importul de producție aflată la carantină cu certificate fitosanitare moldovenești prin teritoriul Belarusului, începînd cu 14 martie 2016. Decizia respectivă a fost luată de „Rosselhoznadzor”, informează NOI.md.

Potrivit serviciului rus, de la 14 martie curent importul producției vegetale moldovenești în Rusia se va efectua doar dacă aceasta va fi însoțită de certificate fitosanitare moldovenești, întocmite pe numele beneficiarilor înregistrați pe teritoriul Rusiei și doar prin punctele de trecere din regiunile Belgorod, Kursk și Breansk.

Decizia respectivă a fost luată pentru a evita importul producției interzise în Rusia, în conformitate cu măsurile speciale luate ca răspuns la sancțiunile antirusești, precum și cu scopul de a contribui la exportul producției vegetale veritabile moldovenești pe piața Rusiei.

Potrivit autorităților ruse, după ce „Rosselhoznadzor” a permis importul producției vegetale de la unele întreprinderi din Moldova, au crescut livrările de producție cu certificate fitosanitare moldovenești în Rusia prin teritoriul Belarusului. Experții au ajuns la concluzia că producția respectivă nu este de origine moldovenească, ci provine din țările UE.

Partea rusă amintește că „Rosselhoznadzor” anteriot depistase întreprinderi moldovenești care livrau pe piața rusă producție aflată la carantină și care nu este caracteristică pentru Moldova. La inițiativa „Rosselhoznadzor”, la sfîrșitul lunii ianuarie curent, au fost purtate negocieri cu serviciile abilitate din Belarus, în cadrul cărora părții belaruse i s-a indicat că este inadmisibil de eliberat certificate fitosanitare pentru producția aflată la carantină destinată livrării în Rusia, care nu este caracteristică părții exportatoare.

„Rosselhoznadzor” menționează cu regret că partea belarusă nu efectuează controlul la modul corespunzător, de aceea livrările de producție de origine dubioasă cu certificate fitosanitare moldovenești pe piața rusă prin teritoriul Belarusului au crescut.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав