Arşiţa stiri: 153
Jocurile Olimpice stiri: 128
Transnistria stiri: 1411

La stația de epurare a apelor uzate din capitală nu vor mai fi geotuburi

26 ian. 2016,, 17:15   Capitala
1348 0

Foto: noi.md

Potrivit reprezentanților S.A. „Apă-Canal Chișinău”, la stația de epurare din capitală nu vor mai fi folosite geotuburile pentru deshidratarea nămolului, iar stația însăși va fi modernizată, informează NOI.md.

Conform unui comunicat de presă emis de „Apă-Canal Chișinău”, săptămîna trecută au fost finalizate lucrările de transportare a nămolului din tuburile geotextile ale stației, care au durat peste șase ani. Astfel, pe parcursul anului, sînt utilizate circa 140 de tuburi geotextile cu un volum total de 75 600 – 96 600 m3/nămol/an.

De această dată, transportarea nămolului a fost iniţiată la începutul lunii noiembrie, fiind finalizată la mijlocul lui ianuarie, în total fiind transportaţi circa 77 mii m3 de nămol.

În momentul de față, sînt desfășurate lucrări de amenajare, dezinfectare a platformelor și căilor de acces pentru transportarea nămolului.

Tehnologiile utilizate din 2009 şi pînă în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Deşi, fiind o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel fiind redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.

Reamintim că, în conformitate cu Programul de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI, S.A. „Apă-Canal Chişinău” preconizează reconstrucţia şi modernizarea Staţiei de epurare, cu construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului (fermentarea anaerobă, deshidratarea mecanică, producerea biogazului, energiei electrice şi termice etc.). Documentaţia necesară pentru licitaţie a fost deja elaborată, urmînd să fie aprobată şi de către finanţatori, după care va fi iniţiată şi licitaţia.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?