X 
Cutremure stiri: 503

Selectarea membrilor CSM prin concurs la Comisia parlamentară juridice, declarată neconstituțională

4 oct. 13:45   Societate
11 ore in urma 5452 0

Selecția membrilor Consiliului Superior al Magistraturii prin concurs la Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități a fost declarată neconstituțională de către magistrații Curții Constituționale.

La fel, judecătorii au analizat situațiile în care mandatul membrilor CSM expiră. Curtea constată că prelungirea activității pînă la suplinirea mandatului expirate este admisibilă. Însă sugerează Parlamentului să intervină cu o lege de precizare a termenului limită, transmite agora.

Aspectele ce țin de selectarea membrilor CSM au fost analizate de CC după sesizarea deputatului PSRM, Adrian Albu. Acesta a considerat că Comisia juridică, numiri și imunități nu ar fi un organ constituțional imparțial care ar putea desfășura concursul candidaților la funcția de membru al CSM din rîndul non-judecătorilor și a-i selecta pe cei mai merituoși.

Analzînd sesizarea, Curtea a amintit de recomandarea Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni membrii non-judecători să fie aleși printr-un sistem de numiri prin autorități apolitice. Prin urmare CC constată pe de o parte că legea prevede separarea selectării candidaților de procedura numirii membrilor CSM. Asta prin faptul că în Constituție e prevăzut: „candidații [...] sînt selectați prin concurs" și „sînt numiți de Parlament”.


De altă parte, CC constată că comisia parlamentară este un organ de lucru al Parlamentului care este subordonată și răspunde în fața acestuia, deci este o autoritate politică.

Curtea a ajuns la concluzia că norma care stabilește competența Comisiei juridice, numiri și imunități să desfășoare concursul și să selecteze candidații la funcția de membru al CSM din rîndul non-judecătorilor și să-i prezinte Parlamentului spre numire nu corespunde exigențelor constituționale.

În continuare, pentru selectarea în CSM a membrilor non-judecători și pentru a îndeplini toate exigențele constituționale, Parlamentul trebuie să asigure instituirea unei autorități speciale care să desfășoare un concurs corect și imparțial și înaintarea candidaților Parlamentului pentru numire.

Mandatele expirate la CSM: CC sugerează Parlamentului să prevadă limita asigurării interimatului

Curtea Constituțională a analizat și termenul mandatului de membru CSM. Aceștia sînt numiți pentru șase ani fără posibilitatea de a deține două mandate. În contestația sa, Adrian Albu s-a referit la posibilitatea prelungirii mandatului pînă la numirea unor noi membri.

Curtea spune că durata fixă a mandatului membrilor CSM impune ca normele legale să reglementeze procesul de alegere sau numire a noilor membri astfel încît să se finalizeze înainte de expirarea mandatului celor în funcție.

Totuși, avînd în vedere că numirea noilor membri CSM se efectuează de către autorități colegiale, de către Adunarea Generală a Judecătorilor și de către Parlament, se desfășoară după anumite proceduri care presupun timp, Curtea a admis că autoritățile ar putea întîrzia cu numirea noilor membri. Respectiv, termenul stabilit de Constituție pentru mandatul membrilor în exercițiu ai CSM ar putea expira, iar actul de numire al noilor membri încă să nu fie adoptat.

În legătură cu aceasta, ar putea apărea necesitatea imperioasă de a asigura funcționalitatea Consiliului prin prelungirea mandatului unuia sau mai mulți membri peste termenul stabilit.

Articolul 122 din Constituție nu prevede prelungirea mandatelor membrilor CSM în cazul în care mandatul expiră și noii membri nu sînt încă aleși sau numiți. Totuși, Curtea a considerat că acest lucru nu împiedică Parlamentul să adopte o lege care să permită, în mod excepțional, prelungirea mandatelor pentru a asigura funcționarea continuă a Consiliului.

3
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав