X 
Arşiţa stiri: 213
Jocurile Olimpice stiri: 247
Transnistria stiri: 1417

Academicieni și constituționaliști vor lupta pentru drepturile persoanelor de vîrsta a treia

8 aug. 12:39   Societate
8 ore in urma 1478 0

Activiști civici, juriști, academicieni și constituționaliști au anunțat astăzi despre crearea Comitetului de Salvare a Pensionarilor, care va lupta pentru drepturile persoanelor de vîrsta a treia și, în special, a pensionarilor invalizi, ignorați de autorități.

„Cum am ajuns în situația cînd cea mai importantă forță socială să fie și cea mai umilită și călcată în picioare? Cum am permis că pensiile și alocațiile sociale nu sînt suficiente nici pentru hrană?! Răspunsul este foarte simplu. Nu sîntem uniți”, au declarat membrii grupului de inițiativă, la o conferință de presă, printre ei și fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, transmite unimedia.

„Noi nu alegem în funcție persoane care sînt gata să moară pentru a ne apăra drepturile, care vor împarți plăcinta veniturilor statului nu doar între ei, dar și vor avea grijă de cei săraci și jefuiți. sîntem dezbinați și aceasta este singura noastră problemă care ne împiedică să obligăm autoritățile să ne respecte, să ne plătească pensii decente și să țină cont de drepturile noastre! Și-ar fi crescut salariile de trei ori dacă s-ar fi temut de mînia noastră? Ar fi îndrăznit să nu indexeze pensiile și alocațiile dacă ar fi știut că nu vom mai vota pentru ei? Oare nu ar fi acceptat cei care vor să fie la putere să recalculeze stagiul nostru de muncă pentru pensii dacă le-am fi susținut în mod organizat la alegeri?

Trebuie să ne unim forțele, să devenim un întreg, un pumn strîns, unul pentru toți și toți pentru unul. Numai așa vom obliga autoritățile să lucreze în interesul nostru, și nu pentru interesele străinilor. Numai așa putem fi sătuli, sănătoși și respectați”, au declarat cei prezenți la conferință.


Inițiativa vine în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale și parlamentare din Moldova, pensionarii dorind să-și facă auzită vocea și să se asigure că interesele lor sînt reprezentate în mod adecvat de viitorii lideri ai țării.

„Lansăm crearea unui Comitet de Salvare a Pensionarilor, care va negocia cu toți candidații la președinția Republicii Moldova și va alege pe cel care va accepta în totalitate revindicările noastre. Și nu doar le va accepta, dar și va semna personal un memorandum prin care se va obliga să le îndeplinească.

În schimb, pensionarii și invalizii, toți ca unul, vor susține acest candidat pentru funcția de Președinte. Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, pensionarii și invalizii vor avea un președinte într-adevăr al lor, care îi va apăra și va avea grijă de ei”, a declarat Dumitru Pulbere, președintele Consiliului Societății Obștești "Institutul Justiției Constituționale" și fost președinte al Curții Constituționale.

Printre preocupările majore ale grupului de inițiativă se numără indexarea corectă a pensiilor, accesul la servicii medicale de calitate și asigurarea unui trai decent pentru toți pensionarii.

„Mă ocup cu problemele dreptului constituțional. sînt constituționalist", a declarat academicianul Gheorghe Costache, doctor habilitat în drept și profesor universitar. "Iată noi, și eu aș putea, cineva care nu are, noi am editat Constituția noastră, ca să fie nu în hîrtiuța asta, dar să fie, să aibă, măcar cum au zis tovarășii noștri vecini, așa, e o Constituție foarte bună."

Participanții la conferința de presă au subliniat importanța implicării active a pensionarilor în viața socială și politică a țării, încurajînd toți pensionarii din Moldova să se alăture acestei inițiative.

„Vreau să atrag atenție autorităților statului, pentru că cifra exactă a pensionarilor și a persoanelor cu dizabilități nu se cunoaște", a declarat Veaceslav Coradu, activist civic și master în dreptul protecției sociale. „Însă cifra persoanelor cu dizabilități fluctuează între 170 și 190 de mii, dintre care încadrați în cîmpul muncii sînt doar 15%. Dar cu toții avem drept de vot și toți sîntem egali în fața legii."

Comitetul și-a prezentat primele revendicări față de autorități, pe care le vrea soluționate în mod necondiționat:

1. Indexarea pensiilor pentru anul 2023 pînă la nivelul inflației din 2022, adică încă cu 15%.

2. Modificarea modului de calcul al stagiului de cotizare pentru a avea o pensie mai echitabilă și corectă.

De asemenea, la conferințele raionale și republicane ale pensionarilor, va fi aleasă o echipă de negociere și se vor discuta și alte cerințe ale pensionarilor care vor fi înaintate candidaților la președinția țării.

„Timpul cînd interesele pensionarilor și invalizilor au fost neglijate a trecut. Gata. Acum vom impune condiții, le vom dicta autorităților și vom monitoriza respectarea lor. Pensionarii și invalizii sînt o forță care va numi și va demite puterea. Destul cu batjocura, noi am construit această țară și merităm o bătrînețe demnă”, spun membrii grupului de inițiativă.

5
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав