X 
Arşiţa stiri: 165
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Corneliu Popovici: "Așa-numiții reformatori nu-și dau seama cît de toxic este procesul de închidere a școlilor"

17 iul. 06:30   Societate
14 ore in urma 3975 0

Corneliu Popovici, fost ministru al Educației, este de părerea că închiderea școlilor în Moldova are un impact semnificativ asupra migrației populației, mai ales, în zonele rurale și în comunitățile mici, determinînd o serie de schimbări economice, sociale și demografice.

"Experiența ultimilor ani a demonstrat că, odată cu închiderea școlilor, noi stimulăm niște procese foarte toxice din societatea noastră. Mă refer, în special, la migrația pe interior și migrația pe exterior.

Adică oamenii, tinerii, în special, familiile tinere care au copii de școală pleacă din sate ca urmare a închiderii școlilor, pleacă la orașe, care se supraaglomerează. Sau pleacă în străinătate și, respectiv, nu mai vin în Republica Moldova", a declarat Corneliu Popovici în cadrul emisiunii “Direct la Subiect” de la postul Mega TV, moderată de Victor Stepaniuc.

Fostul ministru a mai precizat faptul că acest fenomen de depopulare a satelor are consecințe grave, în general, pentru toată țara, nu doar pentru localitățile rurale.

"Se întîmplă un fenomen, care anterior s-a întîmplat și în România, și-n Bulgaria, și-n alte țări, de depopulare a satelor ca urmare a închiderii școlilor și, respectiv, practic, se lipsesc de viitor și satele noastre și, în genere, republica. Pentru mine este greu de înțeles că guvernații sau așa-numiții reformatori nu văd ce se petrece, nu-și dau seama cît de toxic este acest proces de închidere a școlilor. Aceasta este una dintre cele mai mari probleme din societatea noastră".


Corneliu Popovici a mai evidențiat că migrația forțată cauzată de închiderea școlilor provoacă multe probleme în comunitățile rămase.

"Într-o localitate depopulată, economia locală suferă din cauza scăderii numărului de locuitori și a reducerii cererii pentru diverse servicii și produse. În plus, închiderea școlilor duce la un declin al coeziunii comunitare, la scăderea calității vieții și la fragmentarea comunității, ceea ce îi încurajează pe oameni să se mute în altă parte.

Este esențial ca autoritățile și comunitățile să găsească soluții pentru a menține școlile deschise și pentru a sprijini dezvoltarea educațională și economică la nivel local".

Menționăm că în perioada în anilor 2010-2017, în Republica Moldova au fost închise 218 școli, iar alte 303 au fost reorganizate. Premisele care au dus la această reformă, spuneau autoritățile, sunt numărul mic de elevi, lipsa cadrelor didactice, dar și prognozele demografice negative pentru localitățile în care au fost optimizate școlile.

25
0
0
0
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав