X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

Pericol pentru sănătate: Emite microplastice iar noi o folosim în fiecare zi

26 iun. 02:00   Ştiinţă şi IT
1196 0

Cercetătorii au descoperit că bureții de melamină, utilizați în mod obișnuit pentru curățare datorită abrazivității lor, pot elibera cantități semnificative de fibre microplastice.

Revista Environmental Science & Technology raportează că acești bureți, fabricați dintr-un polimer melamină-formaldehidă, se descompun în particule mici atunci cînd sînt purtați, care sînt spălate prin canalizare și poluează mediul. Spuma de melamină care stă la baza acestor bureți are proprietăți abrazive, ceea ce o face eficientă pentru îndepărtarea petelor persistente. Cu toate acestea, spuma se descompune la frecare, eliberînd fibre microplastice care pot fi consumate de animalele sălbatice și de oameni.

Cercetătorii au studiat modul în care densitatea bureților și rugozitatea suprafețelor curățate afectează rata de degradare a acestora. Ei au constatat că bureții fabricați din spumă mai densă se uzează mai lent și eliberează mai puține fibre microplastice. În cadrul experimentului, echipa a stabilit că un singur burete poate elibera aproximativ 6,5 milioane de fibre pe gram de burete uzat. Pentru a estima amploarea globală a problemei, cercetătorii au analizat datele privind vînzările de bureți de melamină pe Amazon pentru luna august 2023. Ei au calculat că, în fiecare lună, aproximativ 1,55 trilioane de fibre microplastice ar putea fi eliberate la nivel global numai din bureții vînduți prin intermediul acestui retailer online. Cifra reală este probabil chiar mai mare.

Pentru a reduce emisiile de fibre microplastice, oamenii de știință recomandă producătorilor să dezvolte bureți mai densi și mai rezistenți. Pe de altă parte, consumatorii sînt sfătuiți să aleagă produse de curățare naturale, fără plastic, și să instaleze sisteme de filtrare pentru captarea fibrelor microplastice atît acasă, cît și la stațiile de epurare a apelor uzate.

Acest studiu subliniază necesitatea de a lua măsuri pentru a reduce poluarea cu microplastice și de a crește gradul de conștientizare cu privire la sursele ascunse ale acestei poluări.

1
1
0
2
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?