Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1145

Microplastice au fost găsite în plămînii oamenilor pentru prima dată - studiu

31 iul. 20:00   Sănătate
834 0

Poluarea cu microplastice a fost descoperită pentru prima dată în plămînii oamenilor. Particulele au fost găsite în aproape toate probele analizate, informează Noi.md cu referire la news.ro.

Oamenii de ştiinţă spun că poluarea cu microplastice era omniprezentă pe întreaga planetă, determinînd, inevitabil, expunerea oamenilor la ea şi provocînd „o îngrijorare tot mai mare cu privire la pericolele” pentru sănătate.

Au fost prelevate probe din ţesutul de la 13 pacienţi supuşi unei intervenţii chirurgicale şi au fost găsite microplastice în 11 cazuri. Cele mai comune particule au fost polipropilena, folosită la ambalaje şi ţevi din plastic, şi PET, folosit pentru sticle. Două studii anterioare au descoperit microplastice în cantităţi la fel de mari ca în ţesutul pulmonar prelevat în timpul autopsiilor.

Se ştia deja că oamenii respiră particulele minuscule, consumîndu-le prin alimente şi apă. De asemenea, lucrătorii expuşi la niveluri ridicate de microplastice au dezvoltat boli.

Microplasticele au fost detectate în sîngele uman pentru prima dată în martie, arătînd că particulele pot călători în jurul corpului şi se pot depozita în organe.


Impactul asupra sănătăţii este încă necunoscut. Dar cercetătorii sînt îngrijoraţi de faptul că microplasticele provoacă daune celulelor umane în laborator şi se ştie deja că particulele din aer pătrund în organism şi provoacă milioane de decese timpurii pe an.

„Nu ne aşteptam să găsim cel mai mare număr de particule în regiunile inferioare ale plămînilor sau particule de dimensiunile pe care le-am găsit”, a spus Laura Sadofsky de la Şcoala de medicină Hull York din Marea Britanie, un autor principal al studiului.

„Este surprinzător faptul că în partea inferioară a plămînilor căile respiratorii sînt mai înguste, în timp ce noi ne aşteptam ca aceste particule de o asemenea dimensiune să fie filtrate înainte să ajungă atît de departe”.

„Aceste date furnizează informaţii avansate despre poluare în acest domeniu al impactului microplasticelor asupra sănătăţii oamenilor”, a spus ea. Informaţia ar putea fi folosită pentru a recrea în laborator condiţii reale de studiu pentru determinarea impactului asupra sănătăţii.

Cercetarea, care a fost publicată de Science of the Total Environment, a folosit probe de ţesut de plămîni sănătoşi prelevate în timpul operaţiilor.

Aceasta a analizat particule de pînă la 0.003mm dimensiune şi a folosit spectroscopia pentru a identifica tipul de plastic. De asemenea, a folosit probe de control pentru a ţine seama de nivelul de contaminare.

Un studiu din 2021 din Brazilia efectuat în urma unei autopsii a relevat prezenţa microplasticelor în 13 din 20 de persoane analizate, a căror vîrstă medie era mai mare decît cea a celor analizaţi de studiul lui Sadofsky.

Polietilena, folosită pentru pungile din plastic, a fost una dintre cele mai prezente substanţe. Cercetătorii au concluzionat: „Rezultatele grave asupra sănătăţii pot fi legate de aceste particule din sistemul respirator după inhalare”.

Un studiu din SUA pe tema cancerului la plămîni efectuată în 1998 a depistat plastic şi fibre precum bumbacul în mai mult de 100 de probe. În ţesutul canceros, 97% din teste conţineau fibre şi în cele necanceroase, nivelul de contaminare a fost de 83%.

Cantităţi uriaşe de deşeuri de plastic sînt aruncate în mediu, iar microplasticele contaminează întreaga planetă, de la vîrful Muntelui Everest pînă în cele mai adînci oceane. Microplasticele au fost găsite în placentele femeilor însărcinate, iar la femelele de şobolan gestante trec rapid prin plămîni în inimă, creier şi alte organe ale fătului.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав