X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Celebrele statui de pe Insula Paștelui, amenințate cu dispariția

24 mai. 02:00   Ştiinţă şi IT
1118 0

Uriașii de piatră de pe Insula Paștelui sînt amenințați cu dispariția din cauza crizei climatice.

Despre aceasta scrie The Guardian.

Din cauza eroziunii, fețele vestitelor statui moai au început să își piardă trăsăturile: de exemplu, pe statuile celui mai vechi complex Ahu Tahai s-au netezit aripile nasului și orbitele ochilor, iar mîinile s-au contopit cu corpul.


Pietrele se deteriorează din cauza condițiilor meteorologice extreme. În ultimii treizeci de ani, în regiune cad mult mai puține precipitații, iar ploile abundente sînt înlocuite cu perioade lungi de secetă.


După cum explică experții, statuile sînt realizate din rocă vulcanică moale - tuf - care sînt erodate cu timpul de vînt și ploaie. În plus, zeci de statui au fost grav avariate în 2022 în urma incendiilor de natură.



Lucrările de restaurare după incendii sînt finanțate de guvernul Chili. Din bugetul de stat sînt alocate fonduri pentru curățarea giganților de licheni și mușchi, precum și pentru prelucrarea cu agenți hidrofugi.


Această procedură este destul de costisitoare și este înrăutățită de relațiile tensionate dintre autoritățile chiliene și populația locală Rapanui. Cu toate acestea, după cum subliniază experții, fondurile nu sînt destinate și pentru lupta împotriva eroziunii.

0
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?