Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Ambasada Republicii Moldova la Londra este datoare companiei de transport

23 mai. 17:19   Externe
2484 0

Ambasada Republicii Moldova la Londra este datoare cu 114.850 de lire sterline (134.873 de euro) companiei de transport din Londra pentru taxele de congestie neplătite în ultimii 20 de ani.

Transport for London (TfL) a publicat lista datornicilor sau instituțiilor străine care nu și-au plătit în ultimii 20 de ani taxa de congestie. sînt acolo cam toate ambasadele, în grade diferite de îndatorare, transmite europalibera.org

Este vorba de o taxă de 15 lire pe zi pentru cei care conduc în centrul Londrei între orele 07:00 și 18:00, de luni pînă vineri și între 12:00 și 18:00, în weekend sau de sărbători.

Moldova este la jumătatea topului datornicilor, cu suma de 114.850 de lire sterline - între cei care datorează milioane și cei care-și plătesc conștiincios dările.

Este echivalentul a 7.663 de zile, adică 21 de ani în care zilnic, o mașină ar fi intrat în zona de congestie din centrul capitalei britanice.


Datoriile au fost acumulate în 20 de ani, din 2003 pînă la sfîrșitul lui 2023.

Ambasada Republicii Moldova la Londra nu-și are sediul înăuntrul zonei în care se aplică taxa de congestie, ci la o distanță de 8,5 kilometri de marginea zonei delimitate. În condiții de trafic londonez, ar dura în jur de jumătate de oră pentru a conduce de la Ambasada Moldovei pînă la cel mai apropiat punct al zonei de congestie.

Ambasada Republicii Moldova la Londra scrie, pe site-ul său, că are un singur șofer și nu publică detalii despre flota de mașini.

Zona de congestie a Londrei, delimitată cu roșu. Marcată cu punctul roșu este Ambasada Moldovei. Tot în afara zonei, marcate cu portocaliu, Consulatul român (în Hammersmith), Ambasada română (în Kensington) și Institutul Cultural Român (punctul cel mai apropiat de zonă).

România vecină este pe locul 22 în topul datornicilor, cu suma de 1.868.260 de lire sterline. Este echivalentul a 124.550 de zile, adică 341 de ani în care zilnic, o mașină ar fi intrat în zona de congestie din centrul capitalei britanice, în aceeași perioadă dintre 2003 și 2023.

Nici Ambasada, nici Consulatul General al României la Londra nu-și au sediul înăuntrul zonei în care se aplică taxa de congestie. Ambasada este însă foarte aproape, în capătul vestic al Hyde Park (zona Kensington), în timp ce Consulatul este mai la vest, în Hammersmith.

Pe primul loc la taxele de congestie neplătite este Ambasada Statelor Unite ale Americii, care a acumulat o datorie de peste 14,6 milioane de lire.

Este urmată, la distanță, de Ambasada Japoniei, cu 10 milioane de lire, Ambasada Indiei, cu 8,5 milioane și Ambasada Nigeriei, cu 8,4 milioane.

În top 20 de datornici mai sînt și China, Rusia, Germania, Polonia, Franța și Spania, precum și alte țări mai neașteptate: Sudanul, Kazahstanul, Cuba.

La celălalt capăt al clasamentului, au datorii de mai puțin de 160 de lire Norvegia, Macedonia, Monaco, Finlanda și Turkmenistan. Ambasada Republicii Togo este datoare cu doar 40 de lire.

Potrivit TfL, diplomații nu sînt scutiți de plata acestei sume, iar compania va urmări în instanță plata tuturor datoriilor. Compania, împreună cu guvernul britanic, dorește să aducă chestiunea în atenția Curții Internaționale de Justiție.

În total, TfL vrea să-și recupereze taxe în valoare de 143,5 milioane de lire sterline.

2
4
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?