Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Fosilele unei specii necunoscute de dinozaur prădător, descoperite în Argentina

23 mai. 03:00   Ştiinţă şi IT
7469 0

Paleontologii argentinieni au făcut o descoperire importantă în timp ce explorau formațiunea La Colonia în căutare de fosile de dinozauri.

În timpul săpăturilor, aceștia au descoperit un singur deget de la picior care ieșea din roca antică, relatează National Geographic.


Acest lucru a dus la descoperirea unei noi specii de dinozaur, un prădător care a trăit în Patagonia cu cîteva milioane de ani înainte ca un asteroid să provoace o extincție în masă la sfîrșitul perioadei cretacice.


Noul dinozaur s-a dovedit a fi un membru al prădătorilor cu înotătoare scurte, cunoscuți sub numele de abelisauride. Oamenii de știință l-au numit "Coleken Inakayali", în onoarea unui șef al poporului indigen Tehuelche din estul Patagoniei. Numele "Koleken Inakayali" se traduce prin "provenit din argilă și apă" în limba teuschen.


Arheologii au descoperit Koleken ca parte a eforturilor lor de a studia evoluția dinozaurilor înainte de extincția în masă care a schimbat pentru totdeauna biodiversitatea Pămîntului în urmă cu 66 de milioane de ani. Cele mai multe dintre cunoștințele noastre despre ultimele zile ale dinozaurilor provin din America de Nord. Noile descoperiri, cum ar fi Coleken din Patagonia, demonstrează modul în care dinozaurii au continuat să evolueze și să prospere pînă în momentul extincției în masă.


După descoperirea primei gheare, echipa s-a întors la locul săpăturilor în speranța de a găsi mai multe rămășițe. Echipa a colectat cu atenție oasele craniului, care se exfoliaseră deja din piatră și erau împrăștiate în jurul concrețiunilor, precum și diverse părți ale coloanei vertebrale, șoldurilor și membrelor teropodei.


Părți din coloana vertebrală, femururi și picioare întregi au fost găsite împreună, ceea ce indică faptul că dinozaurul a fost îngropat și conservat înainte ca trupul său să aibă timp să se descompună și să se disperseze.


La început, nu a fost evident că Coleken era o nouă specie de dinozaur. În 1985, paleontologii au descris un prădător celebru din aceeași formațiune geologică, numit Carnotaurus. Acest "taur carnivor" a devenit faimos pentru coarnele sale triunghiulare de deasupra ochilor. Cu toate acestea, un studiu atent a arătat că noului dinozaur îi lipseau coarnele și alte trăsături caracteristice ale Carnotaurus, ceea ce a confirmat că aparținea unei specii noi, necunoscute anterior.

0
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?