X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 164
Transnistria stiri: 1415

Fule: Cîțiva oligarhi și politicieni au privatizat instituțiile de stat și le-au transformat în arme

12 noi. 2015,, 08:45   Puterea
2218 4

Foto: agerpres.ro

În loc să ofere mai multă independenţă instituţiilor statului, liderii politici din Moldova, inclusiv cei care se declară proeuropeni, le folosesc drept arme în lupte politice în interesul unor oligarhi. Este declaraţia fostului comisar european pentru extindere şi vecinătate estică, Stefan Fule, şi a fost făcută în cadrul unui seminar al Adunării Parlamentare NATO, ce se desfăşoară azi şi mîine la Chişinău. Despre faptul că o luptă anticorupţie veritabilă şi stoparea influenţelor oligarhice sînt condiţii obligatorii pentru avansarea pe drumul european a vorbit şi vicepreşedintele Adunării, Paolo Alli.

„Sînt sigur că cetăţenii moldoveni nu se aşteaptă ca vieţile lor să se îmbunătăţească simţitor peste noapte. Dar ei au tot dreptul să aştepte de la liderii politici să demonstreze integritate şi dedicaţie în guvernare. Rezolvarea problemelor legate de lupta anticorupţie şi influenţele oligarhice este o condiţie critică în menţinerea sprijinului public pentru reformele europene. Este dificil, dar poate fi făcut”, a declarat Paolo Alli.

La rîndul său, fostul comisar european pentru extindere şi vecinătate estică, Stefan Fule, a declarat că Republica Moldova se confruntă de cîţiva ani cu aceleaşi provocări, însă problema majoră este atitudinea liderilor politici faţă de actul de guvernare.

„Problema în Moldova este că liderii politici, şi nu sînt fericit să spun că inclusiv din coaliţia proeuropeană, în loc să întărească independenţa instituţiilor democratice, au ales să le privatizeze şi să le folosească drept arme în lupte politice. Îmi pare rău să o spun, dar în această ţară, sistemul pe care îl ştim cum trebuie să fie, în care instituţiile democratice joacă rolul central, s-a bazat pe balanţa interesului personal al cîtorva politicieni şi oligarhi”, a menţionat fostul comisar european.

În context, Fule a subliniat că cel mai mare duşman al ţării este lipsa reformelor.

„Duşmanul Moldovei este încă acelaşi: reformele pe jumătate, reformele doar pe hîrtie, corupţia, lipsa responsabilităţii, slăbiciunea statului de drept. O ţară slabă şi nereformată poate deveni uşor o victimă a schimbărilor geopolitice. Puterea unei ţări nu înseamnă puterea cîtorva oameni, care cred că deţin controlul absolut asupra acestei ţări, ci constă în puterea instituţiilor democratice”, spune Stefan Fule.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав