X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Transnistria se transformă într-un butoi cu pulbere al Europei

11 noi. 2015,, 13:15   Parerile expertilor
2700 7
Эксперт: Приднестровье превращается в пороховую бочку Европы
Foto: kp.md
"Nici un alt conflict nu reprezintă pericol de confruntare directă a Rusiei cu NATO ca problema transnistreană", consideră membrul corespondent al unei academii militare din Rusia, Constantin Starkov.

Savantul a scris marţi în ziarul "Военно-промышленный курьер" (Rusia), că "autoproclamata RMN se transformă într-un butoi cu pulbere al Europei".

"Acutizarea situaţiei din Transnistria ar putea duce la pericole mult mai serioase pentru securitatea Rusiei decît problemele ucraineană şi siriană luate împreună", consideră savantul.

Acesta a scris că "în cazul unei posibile diversiuni sau al gestionării necalificate a celor 21,5 tone de muniţii din Transnistria, va fi o explozie ale cărei consecinţe pot fi comparate doar cu bombardarea oraşelor Hiroshima sau Nagasaki".

Starkov consideră că "pe fundalul blocării Transnistriei din partea Moldovei şi Ucrainei", Rusia s-ar putea trezi în faţa unei dileme: să cedeze regiunea, recunoscînd înfrîngerea, sau să obţină comunicarea prin măsuri accesibile, inclusiv militare.

Savantul scrie că este imposibil de format în termeni scurţi o grupare puternică la capul de pod transnistrean.

„Trupele NATO vor avea o superioritate absolută a forțelor. În rezultat, Rusia va fi nevoită să recunoască înfrîngerea militară în conflictul restrîns cu NATO sau să extindă conflictul", prognozează savantul.

În opinia lui, "pentru Rusia ar fi corect să întreprindă paşi urgenţi pentru stabilizarea situaţiei din Transnistria".

"În primul rînd, este necesar de restabilit tranzitul liber al mărfurilor umanitare în Transnistria", a scris Starkov, specificînd că aceasta ar preveni generarea unor pierderi mari de pe urma unui potențial conflict al Rusiei cu NATO.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?