Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: SIS-ul știa despre scoaterea banilor din bănci, dar tăcea

10 noi. 2015,, 17:30   Parerile expertilor
2797 8
Эксперт: СИБ всё знал о выводе денег из банков, но молчал
Foto: newsline.md
„Sistemul securității de stat din Moldova este distrus în totalitate. Serviciul de Informații și Securitate (SIS), care s-a discreditat cu ajutorul Partidului Liberal, îi acoperă pe cei implicați în scoaterea unui miliard de euro din sistemul bancar”, este convins fostul șef al Direcției contraspionaj a SIS-ului, colonelul în rezervă Ion Mahu, informează NOI.md cu referire la Newsline.md.

Ion Mahu, care prin cumul deține și funcția de președinte al Comitetului salvării naționale „Pentru Moldova!”, consideră că disfuncția SIS-ului le-a permis escrocilor să organizeze o operațiune grandioasă de scoatere a unui miliard de euro din sistemul bancar al țării.

„Cum se poate explica furtul unei asemenea sume enorme, avînd în vedere existența unei direcții întregi pentru securitatea economică? În plus, în toate băncile există propriii agenți. Și oricum nimeni nu a văzut și nu a auzit nimic? Această ne face să credem că și acești oameni au fost cumpărați. Dacă șeful secției pentru securitate știa despre furt și a tăcut, atunci este vorba de infracțiune de serviciu”, consideră Ion Mahu.

În opinia colonelului în rezervă, tăinuirea celor implicați în scoaterea banilor din cele trei bănci moldovenești plasează SIS-ul în același rînd cu escrocii economici. „Multă lume știe cum s-au furat acești bani și este important de remarcat că tăinuirea se pedepsește penal și este echivalată cu complicitatea. Sau sistemul securității de stat este distrus și despre aceasta nimeni nu știe nimic, sau acolo sînt puse persoane care știu, dar tac și contribuie la furtul banilor și distrugerea țării noastre”, afirmă Mahu.

În opinia expertului, asemenea acțiuni antistatale ale SIS-ului se explică prin faptul că această structură a fost acaparată de Partidul Liberal. „Să nu credeți că lui Ghimpu i-a venit în cap să-și asume SIS-ul. Cel mai probabil, cineva i-a șoptit, or, după lovitura de stat din anul 2009, românii, prin intermediul unor lideri, și-au desemnat agenții și persoanele de încredere în multe posturi de stat”, consideră Mahu.

Expertul a trasat o paralelă între reformele din sistemele securității de stat, educației și armatei. El a ajuns la concluzia că toate aceste sfere de activitate a statului în egală măsură se află într-o stare deplorabilă. „Liberalii și unioniștii proromâni nu au nevoie nici de stat moldovenesc independent, nici de securitate. Scopul lor principal este să aducă republica într-un hal fără de hal și apoi s-o arunce în brațele României”, a subliniat fostul șef al Direcției contraspionaj a SIS-ului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?