X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: În combaterea infracțiunilor cibernetice Moldova nu trebuie să aleagă între UE și CSI

10 noi. 2015,, 12:00   Parerile expertilor
1164 4
Эксперт: В борьбе с киберпреступностью Молдова не должна выбирать между Евросоюзом и СНГ
Foto: ej.ru
Președintele țării, Nicolae Timofti, va examina problema privind aprobarea deciziei Consiliului șefilor de state din CSI cu privire la Concepția de cooperare în lupta cu infracțiunile comise cu ajutorul tehnologiilor informaționale. Decizia a fost semnată de șeful statului acum doi ani la Minsk, însă nu a trecut încă procedurile interne.

Unii experți i-au sugerat președintelui să-și retragă semnătura de pe acest document, deoarece Republica Moldova a ales calea integrării europene și nu poate tinde să corespundă standardelor a două sisteme diferite. Însă majoritatea specialiștilor consideră că extinderea cooperării în acest domeniu va fi convenabilă pentru Moldova.

Directorul executiv al Institutului de Politici Informaționale, expertul Fundației canadiene „SecDevFoundation”, Alexei Marciuc, a menționat că multe infracțiuni cibernetice sînt transnaționale, sporesc nivelul de amenințări la adresa securității naționale, de aceea, în combaterea acestora este salutabilă orice formă de conlucrare la nivel internațional.

Expertul a atras atenția asupra faptului că Moldova a semnat decizia respectivă cu o condiție care permite țării noastre să participe la realizarea acesteia pînă în momentul în care aceasta nu va contraveni angajamentelor internaționale ale statului.

„În prezent, în Moldova continuă procesul de armonizare a legislației naționale cu cea europeană, inclusiv în domeniul combaterii infracțiunilor cibernetice. Însă aceste măsuri nu contravin consolidării cooperării în cadrul CSI, atunci cînd este vorba de infracțiuni comise cu utilizarea tehnologiilor informaționale”, consideră Alexei Marciuc.

Potrivit expertului, principalul document în acest domeniu rămîne Convenția Consiliului Europei cu privire la infracțiunile cibernetice, care stipulează principiile de combatere a acestui fenomen la nivel național și internațional. „Numai că printre statele CSI Convenția este valabilă doar în Moldova, Ucraina, Armenia și Azerbaidjan. Aceasta este una dintre cauzele care explică dorința de a extinde cadrul juridic de cooperare în cadrul CSI în domeniul combaterii infracțiunilor comise cu aplicarea tehnologiilor informaționale. Intrarea în vigoare a acestui document nu va necesita cheltuieli suplimentare din bugetul de stat”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?