Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Alegerea independentă a furnizorului de energie electrică nu le va oferi avantaje consumatorilor

5 noi. 2015,, 09:45   Parerile expertilor
3149 2
Могоряну: Поправки в закон об электроэнергии не принесут выгоды потребителям
Foto: vedomosti.md
Preşedintele Asociaţiei Consumatorilor de Energie din Moldova, Nicolae Mogoreanu, consideră că proiectul de lege aprobat de Guvern cu privire la energia electrică este nefinalizat. El a spus că procedura de selectare independentă a companiei furnizoare de energie electrică, prevăzută în proiect, nu-i va oferi avantaje consumatorului de rînd.

"Noi avem doar trei companii furnizoare – RED Union Fenosa, RED Nord şi RED Nord Vest, precum şi operatorul comercial Energocom, care deţine dreptul de a semna contracte cu consumatorii pentru livrarea energiei electrice. Astfel alegerea în Moldova este mică şi nu va fi concurenţă între ei pentru noi clienţi", a spus Mogoreanu.

El consideră că executarea procedurilor tehnice prevăzute în proiectului de lege, la schimbarea furnizorului vor reduce la zero presupusa economie de bani.

Expertul a menţionat că o serie de probleme prezente în domeniul energetic nu s-au regăsit în proiectul de lege propus.

"Nu a fost luată în calcul problema subconsumatorilor. Dar aceștia sînt foarte mulţi în ţară. Spre exemplu, la întreprinderile industriale sunt cîte 50-60 de subconsumatori. Datele contoarelor lor sînt departe de a fi reale. Ei achită cu 30-40% mai mult decît ce care au contracte directe cu furnizorii", a spus Mogoreanu, menţionînd că din textul proiectului de lege este exclusă definiţia "subconsumator".

În opinia sa, nu a fost definitivată ordinea de conectare la reţelele electrice, deşi noul document conţine îmbunătăţiri comparativ cu precedentele acte legislative.

Expertul este convins că sarcina noului proiect de lege este armonizarea legislaţiei naţionale la normele Uniunii Europene, în particular, ajustarea la directiva Nr.72 cu privire la piaţa internă a energiei electrice.

El și-a exprimat regretul că la elaborarea documentului Ministerul Economiei nu a luat în calcul propunerea experţilor. Astfel, Asociaţia Consumatorilor de Energie intenţionează să comunice poziţia comunităţii de experţi din Moldova, adresînd o scrisoare secretariatului Comunităţii Energetice Europene.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?