X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce spun experții despre inițiativele de modificare a Constituției

3 noi. 2015,, 16:45   Parerile expertilor
2751 0

Ce spun experții despre inițiativele de modificare a Constituției
Foto: europalibera.org

Modificarea articolului 78 din Constituție, care vizează procedura de alegere a șefului statului, are mai multe șanse să fie realizată pe calea referendumului, consideră expertul în drept constituțional Alexandru Arsene. Intervievat de NOI.md, expertul a sugerat că, dacă se dorea modificarea Constituției pe cale parlamentară, inițiativa avea demult să fie votată.

„Opțiunea aceasta cu referendumul este mai reală, dar cu condiția că Parlamentul votează decizia de numire a referendumului. Problema e că Parlamentul poate să numească data și poate să nu numească, chiar avînd cele peste 200 de mii de semnături colectate de grupul de inițiativă”, a punctat Arsene.

În opinia lui Alexandru Arsene, clasa politică a avut șansa să implementeze reforma constituțională despre care se vorbește pe parcursul ultimilor ani, dar nu a făcut-o. Din acest considerent, nu există certitudinea că de această dată inițiativa va avea o finalitate.

„Noi am lucrat în Comisia pentru reforma constituțională și am elaborat proiectul, cu avizul Comisiei la Veneția, și cu ce ne-am ales? Tot acele componente din alianță nu au inclus proiectul de modificare constituțională pe ordinea de zi și a rămas lucru în zadar, bani cheltuiți, Europa deranjată. Cred că de fapt se caută nod în papură”, a precizat Arsene.

Pe de altă parte, fostul judecător la Curtea Constituțională Nicolae Osmochescu consideră că electoratul moldovenesc nu este pregătit pentru desfășurarea unui referendum, mai ales pe fondalul instabilității politice.

„Comisia de la Veneția, de asemenea, are o atitudine negativă față de modificarea Constituției prin referendum, pentru că tentativele similare care au avut loc în Georgia, în Ucraina au dus la rezultate opuse celor așteptate. Nici electoratul nu este pregătit, în perioadele cînd sistemul politic e șubred, cînd totul e atacat de corupție, lumea nu votează ceea ce trebuie să voteze, dar contra a ceva”, a declarat Nicolae Osmochescu pentru NOI.md.

Precizăm că pentru modificarea Constituției pe cale parlamentară e nevoie de votul a 67 de deputați.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?