Transnistria stiri: 1449
Preşedintele stiri: 4075

Polonia redevine copilul dificil al UE?

27 oct. 2015,, 20:00   Externe
4807 0

Foto: fruitinfo.ru

Partidul invingator in alegerile legislative de duminica, din Polonia, este eurosceptic si nationalist. Dreapta poloneza revine la putere, prefigurand schimbari importante atat in planul politicii interne, cat si al relatiile cu Uniunea Europeana. Succesul inregistrat de PiS, condus de Jaroslaw Kaczynski, partid care a castigat 37,7% din voturi si 232 din cele 460 de locuri ale Dietei, ii permite, daca vrea, sa guverneze singur tara, o premiera de la caderea comunismului.

Stanga a iesit, pur si simplu, din Parlament. Alianta Stangii Democratice (SLD), care a guvernat tara in 2001, iar la alegerile din 2011 a obtinut 8,2% din voturi, nu a reusit, de aceasta data, sa atinga nici macar pragul de eligibilitate. In ceea ce priveste Platforma civica a Evei Kopacz, la putere de opt ani, a esuat in tentativa de mentinere pe linia de plutire, in pofida faptului ca Polonia a fosta una dintre foarte putinele tari ale UE care au traversat fara mari pagube criza financiara si economica.

Avalansa de promisiuni facute de PiS in timpul campaniei electorale a contribuit, de asemenea, la victoria partidului, pe cat de consevator in plan politic, pe atat de interventionist in domeniile social si economic. "Noua putere de la Varsovia este in favoarea cheltuielilor politice, asortate cu tenta navionalista. Adaugati o lingurita de populism si aveti taboul complet a ceea ce se va intampla", a prezis Wolf-Fabian Hungerland, de la banca Berenberg.

Cateva exemple? Majorarea alocatiilor familiale, reducerea varstei de pensionare la 65 pentru barbati si 60 pentru femei, taxarea bancilor si a lanturilor de hipermarketuri internationale si, de asemenea, scaderea TVA pentru IMM-uri. Daca toate acestea vor fi puse in practica, este dificil de crezut ca deficitul bugetar va fi readus sub 3%.

Totusi, apreciaza economistul Berenberg, deriva bugetara nu va dura mult, Constitutia prevazand masuri automate de corectie in cazul in care datoria tarii atinge 60%. In prezent, ea ete de 55%. In plus, premierul desemnat, Beata Szydlo, mana dreapta a lui Jaroslaw Kaczynski, a afirmat de-a lungul campaniei electorale, ca vrea sa evite ca Polonia sa fie din nou vizata de o procedura de deficit excesiv.

In ceea ce priveste politica externa, este de asteptat ca suspiciunile vizavi de Moscova sa se amplifice, cu o sporire a neincrederii fata de Europa. In ulitmii ani, Polonia s-a apropiat politic de Paris si Berlin, iar fostul premier de dreapta, Donald Tusk, a fost ales chiar presedinte al Consiliului european. Pe fondul crizei refugiatilor, Kaczynski a afirmat in repetate randuri ca problema migrantilor constitutie o amenintare pentru Polonia si pentru religia ei catolica. Este de asteptat, prin urmare, o schimbare de pozitie a Varsoviei in aceasta chestiune delicata.Unii nu au exclus chiar o axa de refuz cu Ungaria lui Viktor Orban.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?