X 
Cutremure stiri: 502

Cecilia Malmstrom: UE nu poate implementa reforme în locul Republicii Moldova

26 oct. 2015,, 15:45   Politică
3349 3
ЕС не может внедрить реформы вместо РМ
Foto: nachrichten.de
Interviu acordat în exclusivitate agenţiei "Infotag" de către comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malmstrom, la sfîrşitul vizitei efectuate la Chişinău în perioada 22-23 octombrie 2015.

"I": Doamnă Malmstrom, vizita Dvs. de două zile în Republica Moldova tocmai a luat sfîrşit. Care sînt impresiile Dvs. după discuţiile purtate cu autorităţile de la Chişinău, mai ales în contextul începutului unei noi crize politice?

C.M.: Desigur, sînt la curent cu situaţia politică din Moldova. Parlamentul de la Chişinău urmează să voteze o moţiune de cenzură împotriva guvernului condus de Valeriu Streleţ la 29 octombrie. Între timp, noi cooperăm cu actualul guvern în calitate de partener. Aş dori să menţionez că pe parcursul acestei vizite am avut discuţii foarte bune şi constructive. Am discutat rezultatele obţinute la un an de la intrarea în vigoare a Acordului de asociere şi a Acordului de liber schimb aprofundat şi cuprinzător (DCFTA). Au fost înregistrate multe succese, dar, în acelaşi timp, am constatat că se poate de făcut încă mult mai mult pentru a utiliza la maximum potenţialul RM. Astfel, am încurajat Guvernul să continue implementarea reformelor în sectorul bancar, energetic şi cel al justiţiei. Desigur, combaterea corupţiei este un lucru foarte important pentru crearea unui mediu de afaceri stabil. În acelaşi timp, există multe reforme tehnice legate de DCFTA, care necesită a fi implementate, precum ar fi îndeplinirea standardelor de siguranţă alimentară a UE, astfel încît produsele moldoveneşti să poată fi comercializate pe piaţa europeană. Echivalente ale măsurilor de control şi ale standardelor UE trebuie să fie implementate în RM.

"I".: Care este mesajul cheie pe care l-aţi transmis autorităţilor de la Chişinău?

C.M.: Mesajul principal este: DCFTA este un acord bun, implementarea lui a dat multe rezultate pozitive, dar mai este încă mult de lucru.

"I".: Dar care a fost principalul mesaj transmis de către autorităţile RM Uniunii Europene la un an de la intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb?

C.M.: Autorităţile de la Chişinău, de asemenea, susţin că acesta este un acord bun, că ele sînt mulţumite şi că depun eforturi pentru a implementa reformele necesare.

"I".: Pe parcursul vizitei efectuate la Chişinău aţi avut, de asemenea, întrevederi cu reprezentanţii comunităţii de afaceri din Moldova. Care este opinia mediului de afaceri despre DCFTA la un an de la intrarea în vigoare a acestui acord?

C.M.: Există păreri diferite. Unele companii moldoveneşti au reuşit să-şi majoreze exporturile către UE. De exemplu, exporturile de vinuri au crescut cu 29% pe parcursul primului an de la intrarea în vigoare a Acordului de liber schimb, ceea ce este un lucru remarcabil. Reprezentanţii altor companii susţin că au nevoie de mai multe informaţii despre posibilităţile de export în UE şi ne roagă să lucrăm cu Guvernul pentru a fi siguri că toate aceste oportunităţi sînt cunoscute. În multe cazuri este o problemă de comunicare. A treia categorie de oameni de afaceri insistă pe continuarea implementării reformelor. Cred că toţi sînt conştienţi de faptul că este nevoie de timp pentru a crea un mediu de afaceri stabil şi previzibil. Acest lucru nu poate fi realizat timp de o săptămînă.

Este clar că scandalul din sectorul bancar (peste 1 mlrd. dolari au fost scoşi ilegal din sistemul bancar moldovenesc în 2014 - "I") a erodat atît încrederea cetăţenilor RM, cît şi a partenerilor externi. Într-adevăr, este un scandal foarte mare. De aceea, am declarat în cadrul discuţiilor purtate cu spicherul Andrian Candu, preşedintele Nicolae Timofti şi prim-ministrul Valeriu Streleţ că contăm pe ei în procesul de investigare a fraudelor bancare şi sperăm că cei vinovaţi vor fi traşi la răspundere şi că vor fi luate toate măsurile necesare pentru a recupera banii.

"I".: Multă lume în Moldova se întreabă de ce partenerii externi nu exercită o presiune mai mare asupra autorităţilor pentru a le obliga să urgenteze investigarea fraudei din sistemul bancar şi implementarea reformelor, precum şi să întreprindă paşi concreţi în ceea ce priveşte lupta cu corupţia. Care este opinia Dvs. la acest subiect?

C.M.: Moldova este o ţară independentă. UE este partenerul şi prietenul Republicii Moldova. Sînt pentru a treia oară la Chişinău şi cu fiecare ocazie am subliniat importanţa luptei împotriva corupţiei. Este necesar de făcut mai mult pentru a reforma sistemul judecătoresc. Încurajăm acţiunile întreprinse de Moldova pînă în prezent şi cerem să se facă şi mai mult. Dar aceasta este ţara Dumneavoastră. Noi nu putem implementa reforme în locul Republicii Moldova. Indiferent pentru ce partide îşi dau votul în alegeri, cetăţenii simpli ai Moldovei doresc continuarea implementării reformelor, doresc un sistem transparent, un stat de drept şi cît mai puţină corupţie. Desigur, pentru toate acestea este nevoie de timp. Probleme cu corupţia există în mai multe state ale UE, Moldova nu este unica ţară care se confruntă cu acest flagel. Dar este nevoie de muncă constantă pentru a înregistra succese la acest capitol. Nu puteţi spera că această problemă va dispărea de la sine.

"I".: Intenţionează UE să înăsprească controlul asupra asistenţei financiare acordate RM după ce în presă au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora o parte dintre fondurile acordate de partenerii externi au fost delapidate?

C.M.: Există multe zvonuri, dar noi nu putem acţiona în baza zvonurilor. Pînă la acest moment nu am fost informată despre utilizarea necorespunzătoare a fondurilor acordate de UE pentru sprijinirea implementării Acordului de liber schimb. Ştiu proiecte în care banii au fost utilizaţi cu succes şi există rezultate vizibile. Desigur că atunci cînd Guvernului Republicii Moldova i se acordă anumite fonduri, el are responsabilitatea să ne informeze cum sînt utilizate acestea. Noi contăm pe faptul că banii vor fi folosiţi corespunzător. Dar dacă vor exista anumite semnale că acest lucru nu se întîmplă, atunci vom lua măsuri.

"I".: UE a suspendat o parte din asistenţa promisă RM în urma recentului scandal din sectorul bancar. Se referă acest lucru şi la banii promişi de UE pentru implementarea DCFTA şi a Acordului de asociere cu UE?

C.M.: R.Moldova a primit deja mulţi bani şi în continuare va primi mulţi bani. Au fost îngheţate doar fondurile destinate pentru suportul bugetar. Aceste fonduri nu vor fi acordate RM pînă în momentul în care autorităţile nu vor ajunge la un acord cu FMI.

"I".: Opoziţia din RM susţine că DCFTA nu ia în considerare toate interesele ţării şi susţine că acest acord ar trebui revizuit sau chiar denunţat. Este acest lucru posibil?

C.M.: DCFTA este un acordat între două părţi. Dacă una dintre părţi susţine că nu mai doreşte să fie parte a acestui acord, atunci, desigur, el va înceta să mai funcţioneze. Dacă în viitor, Guvernul RM va declara că nu mai doreşte să fie parte a acestui acord, atunci el va fi stopat. UE nu poate impune acest acord Republicii Moldova. Este un acord pe termen lung şi nu este posibil de intervenit pentru a schimba anumite clauze, deoarece s-ar cere renegocierea întregului document. În acelaşi timp, DCFTA şi-a demonstrat deja eficienţa, dar, după cum am menţionat deja, există încă foarte mult potenţial care trebuie folosit pentru a înregistra creştere economică, a crea noi locuri de muncă şi a atrage investiţii. Sîntem convinşi că DCFTA este un acord bun pentru Moldova, pentru mediul de afaceri şi pentru cetăţenii simpli. Dorim să continuăm să vă susţinem.

"I".: Ce ar risca totuşi Moldova în cazul în care viitorul guvern ar decide denunţarea acestui acord? Va trebui să achite Chişinăul anumite penalităţi?

C.M.: Asemenea cazuri nu au mai fost înregistrate. Dar din cîte cunosc, nu vor exista niciun fel de penalităţi. Vor exista totuşi pierderi, deoarece RM nu va mai avea acces la piaţa europeană.

"I".: Regiunea transnistreană continuă să se opună Acordului de liber schimb cu UE, declarînd că acest document nu ia în considerare interesele regiunii. La ce etapă se află la acest moment negocierile cu partea transnistreană?

C.M.: În prezent, între părţi au loc discuţii foarte intense. Experţii UE încearcă să faciliteze dialogul dintre Chişinău şi Tiraspol. Măsurile speciale de care beneficiază R.Moldova, inclusiv Transnistria, vor înceta la 31 decembrie 2015. Ele nu vor fi prelungite. Din această cauză, încercăm să vedem dacă există posibilităţi de facilitare a comerţului regiunii transnistrene cu UE, desigur, în deplină conformitate cu legislaţia RM şi a UE.

"I".: Care sînt exact obiecţiile Transnistriei? Tiraspolul susţine că ar putea adera la acest acord în anumite condiţii sau că nu va susţine implementarea lui în niciun caz?

C.M.: Actualmente se poartă negocieri. Echipa noastră de experţi a vizitat Tiraspolul, desigur, în cooperare cu autorităţile RM. Există o foaie de parcurs care a fost coordonată cu prim-ministrul şi cu întreg guvernul. Nu există niciun fel de agendă secretă. Dar aş dori să menţionez faptul că actualul statu-quo nu poate fi continuat. Trebuie să vedem dacă există posibilitatea de a încuraja Transnistria să participe la facilitarea comerţului. Nu am reuşit încă să obţinem acest lucru, dar trebuie să găsim anumite posibilităţi. Negocierile continuă pentru a vedea cum ne putem mişca înainte, deoarece a rămas foarte puţin timp.

"I".: Sîntem acum la sfîrşitul lunii octombrie. Mai este timp ca Transnistria să adere la DCFTA? Nu este deja prea tîrziu?

C.M.: Nu, nu este prea tîrziu pentru a găsi o soluţie pentru facilitarea comerţului. În acelaşi timp, au mai rămas doar cîteva săptămîni. Negocierile sînt în proces de desfăşurare şi nu vă pot furniza prea multe detalii la moment. Dar dacă putem să ajutăm să construim un pod la acest capitol, atunci ar fi foarte bine. Acest lucru încă nu a fost realizat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав