X 
Cutremure stiri: 502

„Evidența contabilă paralelă” a ex-premierului Filat, scoasă în vileag de presa din Moldova

20 oct. 2015,, 09:15   Politică
14083 14
Foto: rtr.md
Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a depus la Curtea Constituţională o sesizare privind examinarea constituţionalităţii ridicării imunităţii de deputat a ex-premierului Moldovei, fostului lider al PLDM Vlad Filat. După cum transmite corespondentul AI „Regnum”, avocatul lui Filat, Igor Popa, a comunicat, de asemenea, că apărarea intenţionează să atace la Curtea de Apel hotărîrea privind arestarea politicianului, precum şi să depună o plîngere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Avocatul a mai comunicat că Filat a depus o cerere reconvenţională pe numele primarului oraşului Orhei, omului de afaceri Ilan Şor, care pînă nu demult a fost principalul inculpat în dosarul privind furtul unui miliard de euro din sistemul bancar al ţării şi în baza denunţului căruia a fost arestat liderul PLDM.

La rîndul său, procurorul Adriana Beţişor a declarat că în urma percheziţiilor efectuate în casa ex-premierului Vladimir Filat au fost găsite obiecte şi documente ce confirmă datele anchetei privind implicarea politicianului în sustragerea mijloacelor din bănci. „Perchezițiile ne-au oferit un probatoriu foarte puternic în dosarul Filat”, a spus Beţişor.

După efectuarea percheziţiilor pe un portal afiliat serviciilor secrete ale Moldovei, Deschide.md, a apărut un şir de documente prezentate drept „evidență contabilă neagră” a lui Filat. Astfel, ele conţin date despre sumele folosite chipurile pentru finanţarea mass-mediei afiliate şi analiştilor politici care au promovat interesele fostului premier, precum şi pentru achitarea serviciilor prestate de agenţiile PR în favoarea Partidului Liberal Democrat.

Potrivit documentului, pentru achitarea serviciilor companiei americane de consulting şi PR în cadrul campaniei electorale au fost cheltuiți 2,4 milioane de euro. Peste 1 milion de euro au fost cheltuiți timp de doi ani chipurile pentru finanţarea mass-mediei loiale. Într-un capitol separat se arată 21 de mii de euro – întreţinerea lui Andrievschi. Publicaţia consideră că este vorba despre politologul Vitalie Andrievschi.

După cum a mai comunicat AI „Regnum”, Filat a fost arestat la 15 octombrie, fiind acuzat că ar fi implicat în delapidarea unui miliard de euro din sistemul bancar al ţării, care în Moldova a fost calificat drept „jaful secolului”. Anterior Parlamentul ţării a ridicat la solicitarea procurorului general, Corneliu Gurin, imunitatea de deputat a lui Filat.

La 18 octombrie Judecătoria Buiucani a emis o hotărîre privind punerea ex-premierului în arest preventiv de 30 de zile. Filat este acuzat de „corupere pasivă în proporţii deosebit de mari” şi „trafic de influenţă cu primirea de bunuri sau avantaje în proporţii deosebit de mari” şi riscă pînă la 15 ani de închisoare. Politicianul nu-şi recunoaşte vina şi îl acuză de arestarea sa pe influentul oligarh Vladimir Plahotniuc, care se presupune că ar controla sistemul judiciar din Moldova.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав