X 
Cutremure stiri: 506

Chetraru: Cerinţa opoziţiei la adresa mea este impulsionată de dorinţa de a destabiliza situaţia

29 sep. 2015,, 12:35   Societate
3651 5
Кетрару: требование моей отставки - из желания «раскачать ситуацию»
Foto: timpul.md
Directorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), generalul Viorel Chetraru, într-un interviu pentru agenţia "Infotag", a vorbit despre ultimele realizări ale anchetatorilor în cazul Banca de Economii (BEM), explicînd de ce judecătorii îi achită pe mulţi funcţionari corupţi şi de ce opoziţia cere demisia lui şi a procurorului general.

"I": Cum evaluaţi lupta cu corupţia în Republica Moldova pe parcursul anului curent?

V.C.: Eficienţa este scăzută, cauza acestui fapt fiind limitarea în mijloace şi metode cu ajutorul cărora funcţionarii pot fi prinşi cu mită, iar apoi pedepsiţi conform infracţiunilor.

"I": La mitingul din faţa Parlamentului liderii partidelor de opoziţie au cerut demisia dumneavoastră şi a procurorului general. Ce argumente pot fi aduse în favoarea acestei revendicări?

V.C.: Mai bine aşa. Ce vrea poporul? Un cetăţean de rînd, un contribuabil onest îşi doreşte ca funcţionarul corupt să facă ani grei de închisoare, iar averea lui acumulată ilegal – apartamente, case, automobile, conturi bancare – să fie transferate în proprietatea statului. CNA, în ultimii cinci ani, iniţiază anual pînă la 500 de dosare pentru corupţie. Şi este vorba doar despre cazurile depistate. Iar cifra reală a sentinţelor pronunţate în acestea este mizeră – 1%. Am impresia că revendicarea opoziţiei este condiţionată de dorinţa de a dezechilibra activitatea structurilor specializate. Deoarece anume în vizorul nostru (CNA şi Procuratura Generală) ajung demnitarii, inclusiv funcţionari de nivel înalt. Nu exclud că în acest haos sînt interesaţi şi unii membri ai actualei guvernări. Între liderii coaliţiei de guvernare există divergenţe şi nu este un secret. Iar opoziţia, pe fundalul situaţiei dificile din ţară, "interceptează puterea" – este dreptul şi dorinţa lor.

La momentul actual schimbări spontane în componenţa Procuraturii Generale pot conduce la urmări nefaste. Pentru noi cea mai importantă componentă a interacţiunii cu procurorii, ca acuzator, este lucrul comun în instanţă. Dacă vom fi lipsiţi de un specialist bun, dosarele vor fi clasate.

"I": Cîte dosare împotriva funcţionarilor de stat sînt acum pe rol la CNA?

V.C.: Peste 30.

"I": De ce ba aflăm din presă că au fost reţinuţi medici corupţi sau poliţişti de grad înalt, iar apoi îi găsim în funcţia precedentă şi în acelaşi automobil de lux?

V.C.: În Moldova examinarea dosarelor împotriva funcţionarilor de stat sau a deputaţilor corupţi durează ani, ceea ce este lipsit de sens. Noi încercăm să luptăm. Voi aduce doar două exemple. Cunoscutul dosar în care deputaţii au transmis unor persoane interesate 1 milion de euro. Această suma de bani am găsit-o la persoanele suspectate, iar mai tîrziu – într-o casetă de valori. Dosarul s-a "blocat" în judecătoria de primă instanţă, din cauza amînărilor permanente, a pauzelor şi din alte motive.

Dosarul fostului preşedinte al BEM, Grigore Gacichevici. Din grupul lui, căruia îi incriminăm eliberarea cu bună ştiinţă a creditelor neperformante, fac parte alţi şase manageri de rang înalt ai acestei bănci. Doi ani deja dosarul este "pasat" de la o instanţă la alta. Şi asta pe lîngă faptul că alte 18 dosare pentru alte infracţiuni la BEM deja au fost transmise în judecată şi sînt la etapa de examinare. Asemenea tergiversare este inadmisibilă şi noi intenţionăm să schimbăm starea de lucruri.

"I": Cum apreciaţi starea anchetei privind furtul banilor de la Banca de Economii?

V.C.: Este o situaţie complicată. Dar am reuşit să identificăm majoritatea adreselor prin care au fost transferaţi banii. Am fost ajutaţi de structurile internaţionale din domeniu. În lumea tehnologiilor moderne nu poate să dispară pur şi simplu o sumă mare de bani. Am fost stabilit întregul mecanism de sustragere. O altă problemă acum o constituie metodele de returnare a resurselor. Fiind vorba despre o etapă destul de dificilă a anchetei.

"I": Vă mulţumim pentru interviu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Utilizați inteligența artificială în munca/studiile dumneavoastră?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав