X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Coreea de Sud contribuie la securitatea cibernetică a Moldovei

24 sep. 2015,, 08:45   Societate
2436 0

Foto: mincom.gov.az

Programul privind asigurarea securității cibernetice a Republicii Moldova este în faza finală a consultărilor publice și urmează a fi prezentat, în scurt timp, Guvernului spre examinare, relatează NOI.md cu referire la un comunicat difuzat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor (MTIC).

Pentru a asigura elaborarea unui program complex cu o reglementare clară a criteriilor tehnice, Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a beneficiat de suportul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale din Coreea de Sud. În cadrul misiunii de consultanță, desfășurate în perioada 30 iunie – 23 septembrie curent, experții coreeni au analizat cadrul normativ al Republicii Moldova, necesitățile și capacitățile instituționale de implementare a programului privind asigurarea securității cibernetice.

La ședința de totalizare, desfășurată pe 22 septembrie, au fost prezentate recomandările experților coreeni, inclusiv la capitolul standardelor ce necesită a fi reglementate la nivel național, și definit planul de activitate provizoriu privind implementarea programului de asigurare a securității cibernetice. Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor urmează să examineze propunerile făcute, inclusiv de alte autorități de profil, și să elaboreze varianta finală a programului.

Proiectul Programului privind asigurarea securității cibernetice cuprinde 7 domenii de intervenție:

- procesare sigură, stocarea și accesarea datelor;
- securitatea şi integritatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice;
- capacităţi de prevenire şi reacţie de urgenţă (CERT);
- prevenirea şi combaterea criminalităţii cibernetice;
- consolidarea capacităţilor de apărare cibernetică;
- educaţie şi informare;
- cooperare şi interacţiune internaţională.

Implementarea programului de asigurare a securității cibernetice se efectuează în conformitate cu obligațiile asumate în cadrul Acordului de asociere RM-UE, prevederile Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică, în Strategia securității cibernetice a Uniunii Europene și Recomandările Uniunii Internaționale a Telecomunicaţiilor privind asigurarea securității cibernetice a rețelelor de comunicații electronice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?