Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Berlinul insistă pe lângă kurzii irakieni asupra importanței procesului de pace cu Turcia

30 iul. 2015,, 04:00   Externe
2866 1

Foto: dw.de

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier, și președintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani, au convenit marți, într-o convorbire telefonică, asupra necesității reluării procesului de pace cu Turcia, a anunțat miercuri purtătoarea de cuvânt a șefului diplomației de la Berlin, informează AFP.

În condițiile în care aviația turcă întreprinde de vineri raiduri împotriva unor baze ale rebelilor kurzi, Steinmeier și Barzani sunt de acord că o escaladare a situației ''nu poate servi decât extremele'', a afirmat purtătoarea de cuvânt într-o conferință de presă.

Situația actuală este ''dificilă'', dar ''continuarea procesului de pace este ceea ce e mai bine pentru viitorul Turciei'', a adăugat purtătoarea de cuvânt, rezumând convorbirea dintre Steinmeier și Barzani, care a avut loc marți, dar despre care s-a anunțat miercuri.

Potrivit purtătoarei de cuvânt, directorul pe probleme politice al Ministerului german de Externe va merge la Ankara, la o dată încă neprecizată, și se va întâlni cu secretarul de stat turc pentru afaceri externe.

Cancelarul german Angela Merkel a avut duminică o convorbire telefonică cu premierul turc Ahmet Davutoglu căruia i-a dat asigurări în legătură cu sprijinul Germaniei în lupta împotriva terorismului, dar i-a cerut să continue procesul de pace cu kurzii.

În Turcia, lucrurile s-au schimbat de la atentatul din 20 iulie din Suruç (în apropiere de frontiera cu Siria), soldat cu 32 de morți în rândul unor tineri militanți ai cauzei kurde. Atacul a fost atribuit jihadiștilor Statului Islamic (SI), dar el a antrenat o replică imediată din partea Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) împotriva autorităților turcești, acuzate că au tolerat mult timp, chiar au încurajat activitățile jihadiste.

Atentatul a determinat armata turcă să bombardeze pentru prima dată poziții ale jihadiștilor SI în Siria, un angajament salutat puternic de către SUA, care conduc coaliția internațională antijihadistă. Dar, simultan, armata turcă întreprinde și raiduri cotidiene împotriva unor baze ale PKK în Irak.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?