Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Partidul „Casa Noastră – Moldova” îi îndeamnă pe chişinăuieni să acţioneze ANRE în judecată

27 iul. 2015,, 13:00   Societate
3015 0
"Наш дом - Молдова" призывает кишиневцев подавать иски в суд против НАРЭ
Foto: paragraf.md
Partidul „Casa Noastră – Moldova” (Blocul Roşu) îi îndeamnă pe chişinăuieni să acţioneze în judecată Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) şi se pregăteşte să opună rezistenţă provocatorilor ce intenţionează să demonteze corturile manifestanţilor din strada Bulgară, 41, din Chişinău.

Potrivit agenţiei "Infotag", circa 10 corturi, în care deja de trei nopţi dorm membrii şi susţinătorii Partidului, au fost instalate în faţa casei democratului Vlad Plahotniuc. Participanţii la acţiune scandează: "Jos noile tarife – jos Plahotniuc!", "Jos hoţii!", "Întoarce miliardul!".

Preşedintele partidului, Grigore Petrenco, a spus că "în sursele mass-media se face propagandă activă împotriva organizatorilor acţiunii şi a manifestanţilor care înnoptează în corturi. Ei sînt numiţi radicali, terorişti. Aceasta se face intenţionat, pentru a-i intimida pe cei care sînt împotriva majorării tarifelor şi care doreşte să participe la acţiuni de protest".

„În prima zi colaboratorii agenţiei de pază a lui Plahotniuc au încercat să demonteze corturile, aplicau forţa, gaze fumigene, iar polițiştii au refuzat să se implice şi să protejeze manifestanţii paşnici, spunînd că le este frică", a relatat Petrenco.

El a mai menţionat că "în prima zi autorităţile locale şi Procuratura Generală au eliberat în grabă interdicţia de a desfăşura acţiunea şi au solicitat să fie demontate corturile, dar nimeni nu intenţionează să îndeplinească cerinţele lor, ele fiind o încălcare a legii, iar acţiunea este paşnică".

"Dacă lui Plahotniuc nu i-ar fi fost frică, nu ar fi acţionat prin asemenea metode, iar lui îi este frică de mînia poporului. Astfel, îi îndemn pe toţi să se unească şi să continue acţiunea de protest împotriva acestei guvernări criminale, împotriva majorării tarifelor şi împotriva acţiunilor oligarhului care controlează întreaga ţară", a spus Petrenco, opinînd că "cu această guvernare trebuie de luptat cu toate metodele, inclusiv prin judecată".

Petrenco a comunicat despre scrisorile expediate tuturor organizaţiilor internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în Moldova, prin care solicită "să fie luate măsuri împotriva fărădelegilor puterii oligarhice, împotriva majorării ilegale a tarifelor".

Fostul reprezentant al Moldovei la ONU Alexei Tulbure a spus că "oamenii s-au adresat procuraturi împotriva majorării tarifelor, însă nu a urmat un răspuns, de aceea ei au fost nevoiţi să instaleze corturi şi să obţină astfel dreptate". El a menţionat că "niciodată nu s-ar fi gîndit că oamenii vor ajunge să instaleze corturi şi să i se opună pazei lui Plahotniuc, care este condusă de un sportiv şi deputat cu biografie dubioasă – Constantin Ţuţu. Trebuie să luptăm pentru viitorul nostru, pentru viitorul copiilor noştri, pentru eliberarea ţării de oligarhi, şi să nu cedăm".

"Majorarea tarifelor este o consecinţă a furtului banilor din bănci, realizat de Filat, Plahotniuc, Ghimpu, este rezultat al activităţii puterii criminale. Iar din lipsa de justiţie şi a organelor de drept, care ar fi protejat populaţia paşnică, oamenii sînt nevoiţi să lupte pentru drepturile lor şi împotriva acestui regim", a afirmat Tulbure, prezicînd că "perioada dificilă va începe toamna, cînd oamenii vor începe să primească facturi mai mari, cînd va începe pregătirea pentru referendum, deocamdată însă toate acestea nu se resimt".

Preşedintele Partidului „Democraţia Acasă”, Vasile Costiuc, consideră că "această acţiune de protest nu este a unui partid în parte sau a unei organizaţii, este o acţiune comună". El a subliniat că "este necesar de solicitat desfăşurarea unui audit internaţional şi de aflat dacă este justificată majorarea tarifelor, precum şi de identificat rolul companiilor off-shore care participă la schema tarifelor".

"De asemenea, este necesar să se obţină pedeapsă penală pentru această guvernare oligarhică, pentru aceşti hoţi, ca ei să stea după gratii", a accentuat Costiuc.

Participanţii la protest i-au rugat pe poliţişti "să nu execute ordinele criminale şi să-i protejeze pe manifestanţii paşnici de provocatorii şi paza lui Plahotniuc, care încearcă cu forţa să demonteze corturile".

Membrii Partidului "Casa Noastră – Moldova" (Blocul Roşu) şi persoanele ce au instalat corturile au scris în reţelele de socializare că luni dimineaţă strada pe care a fost amenajat "orăşelul din corturi" a fost blocată de automobile şi în apropiere se adună tineri atleți, care, în opinia protestatarilor, intenţionează să demonteze corturile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?