X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Comerțul liber cu UE: profanarea informării

14 iul. 2015,, 16:30   Economie
4131 3
Свободная торговля с ЕС: профанация информирования
Foto: dcfta.md
Ministerul Economiei a anunțat, marți, 14 iulie, despre lansarea site-ului www.dcfta.md, dedicat zonei de liber schimb cu UE. Totodată, recent ministrul Economiei a raportat despre realizările Moldovei în implementarea Acordului de liber schimb cu UE. Aparent, acest site trebuie să conțină informații cu privire la crearea Zonei de liber schimb aprofundat și cuprinzător (DCFTA) și procesul de realizare a acordului. Cu părere de rău, calitatea informației prezentate pe site nu face cinste nici Ministerului Economiei, care este responsabil de proiect, nici UE, care îl finanțează.

Nu ne vom opri prea mult asupra aspectului exterior al portalului, cu toate că delicat vorbind, acesta este nu prea atrăgător. Site-ul este prezentat în trei limbi, însă în volum deplin informația este prezentată doar în română și engleză (interesant, pentru care public s-a lucrat așa de bine asupra versiunii engleze?).

În limba rusă nu este nimic esențial, nici chiar textul Acordului. Nu a fost publicat nici ceea ce deja este tradus în rusă – Planul național de realizare a Acordului de asociere (aprobat de Guvern la 7 octombrie 2014), care a apărut în versiunea rusă în „Monitorul Oficial”.

Cu alte cuvinte, cititorii de limba rusă nu prezintă interes pentru autorii proiectului și aceștia nu pot obține informația necesară în limba lor maternă. Nu e tocmai europenește, or, în statele UE drepturile minorităților sînt respectate. Și asta în condițiile în care Ministerul Economiei în mod firesc este interesat ca în UE să exporte și întreprinderile din Găgăuzia și Transnistria. Mai ales că partea transnistreană trebuie încă convinsă să devină adept al DCFTA, pentru că la 1 ianuarie 2016, pentru ei expiră regimul de preferințe comerciale autonome.

Este straniu și faptul că informația de pe site nu a fost actualizată, chiar dacă lansarea lui oficială a avut loc. Printre informațiile de bază, pe site sînt prezentate date cu privire la comerțul Moldovei cu UE în primele opt luni ale anului 2014 (!), adică pînă la începutul aplicării DCFTA (la 1 septembrie 2014). Și asta chiar dacă s-ar părea că pe un asemenea site trebuie să fie prezentată cea mai proaspătă informație din domeniu.

De menționat că la recentul forum dedicat dialogului oficialităților cu reprezentanții societății civile privind Acordul de liber schimb cu UE s-a menționat că schimbul de opinii trebuie să fie unul permanent. Portalul respectiv ar putea deveni o platformă bună în acest sens, unde orice cetățean ar putea pune întrebări și primi răspunsuri. Ar fi interesant ca răspunsurile să fie date nu doar de administratorii proiectului, ci și de alți vizitatori, care și-ar putea împărtăși experiența de activitate în condițiile DCFTA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?