X 
Cutremure stiri: 502

Wicher Slagter: UE este dezamăgită de ritmul de implementare a reformelor în Moldova

1 iul. 2015,, 10:20   Politică
3341 2
Слагтер: ЕС разочарован темпами реформ в Молдове
Foto: trm.md
Uniunea Europeană este îngrijorată de încetinirea dezvoltării democraţiei în Moldova şi speră al accelerarea reformelor. Declarația a fost făcută de şeful Direcţiei relaţii politice şi economice a Delegaţiei UE în Moldova, Wicher Slagter, marţi, în cadrul şedinţei la Chişinău a Comitetului permanent pentru realizarea Planului de acţiuni al Consiliului Europei (CE) pentru sprijinirea reformelor democratice în Republica Moldova pentru 2013-2016.

Potrivit agenţiei "Infotag", el a amintit că pentru realizarea planului Moldova va primi de la UE 4 milioane de euro, în particular, pentru reforma justiţiei, lupta cu corupţia şi asigurarea pluralismului în presă.

"Implementarea reformelor este imposibilă fără reformarea sistemului justiţiei, pe care aş numi-o mama celorlalte reforme. UE ar dori să vadă accelerare în realizarea acesteia, inclusiv asigurarea independenţei Procuraturii Generale şi implementarea legislaţiei anticorupţie", a spus Slagter.

El a spus că corupţia este "obstacolul principal în calea reformelor democratice din Moldova".

"Moldova a fost nevoită să se ciocnească de consecinţe scumpe ale corupţiei în exemplul fraudei scandaloase din sistemul bancar. Este important ca organele de drept să desfăşoare o anchetă independentă şi să găsească toţi vinovaţii şi persoanele implicate. Ancheta este necesară pentru restabilirea încrederii societăţii faţă de putere şi ca dovadă a fermităţii sale de a combate corupţia", consideră reprezentantul UE.

De asemenea, oficialul a menţionat transparenţa insuficientă în ceea ce privește proprietarii instituțiilor media din Moldova.

"Codul audiovizualului nu rezolvă toate problemele. Este important să fie adoptată o lege multilaterală privind presa, cu participarea societăţii civile şi a experţilor independenţi. În aceasta urmează să fie reflectate, în particular, aspecte ce ţin de transparenţa proprietarilor instituțiilor media şi adoptarea reformelor", a spus Slagter.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum considerați : Stabilirea supremației legilor si a altor documente ael EU asupra legislatiei interne a Republicii Moldova es refera al problema privind caracterul suveran si independent al statului moldovenese?
Caii moldovenești, în centrul unui scandalСандуляк Владислав