Transnistria stiri: 1406
Preşedintele stiri: 4068

Moldova, în pericol să rămână fără energie electrică

30 iun. 2015,, 17:20   Economie
4304 3

Молдове грозит повышение тарифа на электроэнергию
Foto: noi.md

Mai multe localităţi din raionele de sud şi de centru ale ţării ar putea rămâne fără curent electric din data de 1 iulie curent. Asta după ce producătorul de energie electrică din regiunea transnistreană, centrala de la Cuciurgan, a avertizat că va reduce livrările de curent cu 40%.

Despre posibila limitare a livrărilor a fost informată compania Gas Natural Fenosa, principalul distribuitor de curent din ţară. Centrala de la Cuciurgan îşi argumentează decizia prin întârzierile de plăţi pentru energia livrată.

Pe de altă parte, Gas Natural Fenosa explică că este forțată să amâne plățile din cauza neajustării tarifelor din 2012, care nu acoperă costul integral al energiei electrice. În același timp, compania achiziționează energie electrică în dolari SUA, la o rată de schimb de 11,8 lei pentru un dolar, în condiţiile în care acest curs real este 18,68 lei.

Anterior, compania a solicitat autorităţilor de reglementare majorarea tarifelor cu peste 60 la sută. Aceasta presupune creşterea preţului unui kilowatt-oră cu un leu sau până la 2 lei și 58 de bani.

Fenosa îşi argumentează cererea prin deprecierea leului în raport cu dolarul, fapt ce nu-i permite acumularea sumelor necesare de dolari pentru procurarea energiei electrice de la producătorul din regiunea transnistreană.

În prezent, Gas Natural Fenosa deserveşte aproximativ 70 la sută din teritoriul ţării. În anii 90 Moldova a mai trecut printr-o perioadă similară, când în mai multe localități din țară era, temporar, deconectată energia electrică.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?