X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Creşterea accizelor la produsele din tutun atrage după sine scumpirea ţigărilor

30 iun. 2015,, 11:15   Economie
2630 0
Лучинский: рост акцизов на табачные изделия ведет к подорожанию сигарет
Foto: vedomosti.md
Majorarea accizelor la ţigările moldoveneşti va duce la scumpirea produselor din tutun, consideră membrul Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe, Chiril Lucinschi.

Într-un interviu oferit agenţiei "Infotag", el a spus că în urma majorării accizelor, în Moldova vor apărea ţigări de import de aceeaşi clasă, dar ilegal, şi se vor vinde la preţuri mai mici.

"Cererea la ţigările autohtone va scădea. Se va diminua şi procesul de producere la combinatul de tutun din Chişinău – TUTUN-CTC. Şi, ca urmare, la buget nu se vor mai vărsa sume considerabile", a menţionat deputatul.

Întrebat de ce Republica Moldova nu urmează politica de accize a statelor din Uniunea Europeană, Lucinschi a spus că Moldova, deocamdată, nu este membru al UE.

"De asemenea, aş dori să menţionez că actuala politică de accize a Moldovei nu este coordonată cu Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Comerţului", a spus deputatul. Vorbind despre majorarea accizei la produsele din tutun din Moldova, ce ar trebui să lipsească de sens transportarea ilegală din statele vecine, Lucinschi a subliniat că, conform informaţiei oficiale a serviciilor vamale din Moldova şi România, contrabanda de ţigări din Moldova în UE s-a diminuat.

"Cu contrabanda de ţigări trebuie să lupte structurile abilitate. Politica de stat a accizelor nu trebuie să ducă la oprirea întreprinderilor. În caz contrar, asemenea politică nu poate fi catalogată ca de stat", a menţionat Chiril Lucinschi.

Deputatul a amintit că în 2015 Parlamentul nu a avut posibilitatea de a studia detaliat şi a se adresa Ministerului Finanţelor referitor la politica fiscală, bugetară şi a accizelor, deoarece Guvernul, asumîndu-şi responsabilitate faţă de Parlament, a aprobat independent politica şi bugetul.

"Dacă Ministerul, cu avizul Guvernului, va propune Parlamentului pentru examinare un proiect de lege prin care se vor preciza numite aspecte ale politicii fiscale, atunci întrebări referitoare la accize neapărat vor apărea. Deşi modificarea accizelor la mijloc de an este ilogică şi iraţională. De aceea, maximum ce ne putem permite este să discutăm politica în acest sens deja pentru 2016", a conchis Chiril Lucinschi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?