X 
Transnistria stiri: 1404
Preşedintele stiri: 4064

În ce măsură Moldova a redus achizițiile de energie electrică din Ucraina

15 iun. 2015,, 13:45   Economie
2560 0
Foto: korrespondent.net
Moldova a micșorat achizițiile de energie electrică din Ucraina de 78 de ori. Acest fapt rezultă din datele Ministerului Energeticii și Industriei Cărbunelui al țării vecine, relatează NOI.md. Astfel, în ianuarie-aprilie 2015 livrările de energie electrică ucraineană în Moldova au însumat doar 3,5 milioane kWh față de 273,5 milioane kWh în perioada similară a anului trecut.

De menționat că, din cauza unui deficit acut de cărbune asociat cu acțiunile militare din Donbass de la finele lunii noiembrie 2014, Ucraina practic a suspendat total livrările de energie electrică în Moldova, pentru a evita deconectările în evantai în rîndurile consumatorilor ucraineni. Din Ucraina în Moldova este importat un volum neînsemnat de energie electrică – mai puțin de 1 la sută. Livrările nu pot fi suspendate total din motive tehnice. Consumatorii din Moldova sînt aprovizionați cu energia electrică achiziționată, în principal, de la Centrala Hidroelectrică Moldovenească amplasată în regiunea transnistreană (75 la sută), precum și de la CET-urile situate pe malul drept al Nistrului (25 la sută).

Anul trecut livrările de energie electrică ucraineană în expresie fizică în Moldova s-au diminuat de două ori – pînă la 730,7 milioane kWh, iar în expresie valorică – de 1,8 ori, pînă la 54,3 milioane de dolari. La finele anului 2014, Moldova s-a clasat pe locul trei după volumul achizițiilor de energie electrică ucraineană în expresie valorică, după Ungaria și Belarus cu o pondere de 11 la sută. Energia electrică a fost livrată în Moldova de Compania „DTEK Vostokenergo”, care face parte din DTEK – una dintre cele mai mari companii energetice private din Ucraina, care aparține vestitului businessman Rinat Ahmetov.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?