Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Parlamentul a ratificat Acordul cu BM privind acordarea a $12 mil. producătorilor agricoli

29 mai. 2015,, 13:30   Economie
2141 0
Парламент ратифицировал соглашение с ВБ о $12 млн. для сельхозпроизводителей
Foto: newsmaker.md
Parlamentul a ratificat, joi, un acord financiar cu Banca Mondială (BM) ce prevede acordarea sume de $12 mil. în calitate de sprijin fermierilor, ce suportă pierderi din cauza introducerii de către Rusia a interdicţiei la importul producţiei agricole moldoveneşti în 2013-2014.

Potrivit agenţiei "Infotag", ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ion Sula, a menţionat, prezentînd documentul, că banii sînt acordaţi cu titlu de compensaţii pentru sprijinirea comerţului.

"Scopul documentului este de a atenua urmările restricţiilor impuse de Rusia. Compensaţiile sînt destinate producătorilor de mere, prune şi struguri de soiuri tehnice, ce deţin plantaţii de peste 15 ha. Creditul se acordă pentru 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani. Mijloacele vor fi acordate de Agenţia de Intervenţii şi Plăţi în Agricultură (AIPA), începînd cu 1 iulie 2015 şi pînă pe 1 iulie 2017", a spus el.

Potrivit ministrului, mijloacele date nu sînt destinate producătorilor a căror recoltă a fost afectată de îngheţurile din toamna 2014, deoarece statul le-a achitat deja destul fermierilor din fondul de subvenţionare.

Documentul a fost criticat de socialişti, care au spus că documentului este "un nou şiretlic al autorităţilor".

"Moldova exportă în Uniunea Europeană doar două poziţii de origine animală: miere de albine şi produse din peşte. În rest, noi nu corespundem cerinţelor pieţei UE. De ce atunci în cazul Rusiei vorbim despre embargo şi restricţii, iar în cazul Uniunii Europene despre necorespundere cerinţelor?", s-a indignat deputatul socialist Radu Mudreac, preşedintele Comisiei pentru agricultură şi industria prelucrătoare.

La propunerea preşedintelui Comisiei parlamentare pentru politică externă, Igor Corman, suma de $12 mil. a fost redusă la 8,7 mil. de drepturi speciale de împrumut. Documentul a fost adoptat cu voturile ale 56 de deputaţi.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?