Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Studenții moldoveni vor fi implicați într-o colaborare cinematografică alături de profesori din Franța

16 mai. 2015,, 14:30   Societate
3584 0
Молдавские студенты будут участвовать в кинематографическом проекте наряду с преподавателями из Франции
Foto: curentul.md
Studenților de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice li se oferă șansa de a renaște faima cinematografiei moldovenești de cîndva. Aceștia vor fi implicați în proiectul „Retur la Moldova – Film”, unde vor avea șansa să scrie, regizeze și să filmeze un scurtmetraj despre valorile poporului și țării noastre, informează NOI.md.

„Este un proiect dificil, ce reunește Franța, Germania și Moldova prin intermediul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, care pregătește specialiști anume în acest domeniu. Pentru noi acest proiect este un debut. Este vorba de a face cinematografia moldovenească să fie cunoscută în afara țării, de a atrage privirile străine față de Moldova. Dorința noastră este de a asigura posibilitatea ca cinematografia moldovenească să-și regăsească gloria de altă dată”, a menționat ambasadorul Franței la Chișinău, Pascal Vagogne.

În timpul apropiat va fi lansat concursul, unde vor fi alese cele mai interesante idei ale studenților, pentru ca mai apoi acestea să stea la baza acestui scurtmetraj. Studenții vor lucra alături de patru profesori din Franța și împreună cu regizorul Mihai Țărnă.

„Este vorba de un proiect ambițios și foarte frumos, iar tema acestuia va duce mai departe și ar face valoarea poporului și țării noastre. E o premieră pentru studenții de la Academie”, a specificat regizorul Mihai Țărnă.

La acest proiect urmează să se lucreze mult, iar prin luna octombrie a anului curent, organizatorii spun că deja va fi posibilă proiectarea acestuia pe micile ecrane, atît în țară, cît și la posturile de televiziune străine. Mai mult de atît, aceștia declară că vor face tot posibilul ca scurtmetrajul să ajungă și la marile festivaluri de filme internaționale pentru a face cît mai cunoscută Republica Moldova și tinerele talente din țară.

„Scopul acestei conlucrații cu studenții de la Academie nu este doar realizarea unei lucrări cinematografice, o vedem drept realizarea unui film calitativ. Ideea este nu numai de a face un film la Studioul „Moldova-Film”, dar are scopul de a-l difuza la cît mai multe festivaluri, pentru a fi cunoscut”, a declarat directorul executiv al proiectului, Judith Naudet.

Realizarea acestui film se va face datorită conlucrării strînse dintre Ambasada Germaniei, Franței și Republica Moldova, alături de Ministerul Culturii și Moldova-Film. Pînă în prezent au fost alocați 22 de mii de euro, dar se mizează și pe ajutorul sponsorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?